На церемония в Цюрих ФИФА отличи най-добрите индивидуални футболни постижения за изминалата година

"Това, което Кристиано Роналдо направи този сезон, беше наистина впечатляващо - коментира съперникът му за "Златната топка" Лео Меси. - Той имаше невероятна година."

Годината беше незабравима, съгласи се и самият лауреат, който печели трофея на ФИФА за втора поредна година. С него "Реал" (Мадрид) стана европейски клубен шампион за 10-и път, а през декември триумфира и в световното клубно първенство.

Запитан на сцената кой от своите голове смята за най-добър, Кристиано, който миналата година игра и на българска земя, срещу "Лудогорец", отговори: "Всеки следващ."

Третият финалист за отличието на ФИФА беше германският вратар Мануел Нойер, допринесъл за победната серия на бундестима в мондиал 2014.

Виж още: И номинираните за "Златната топка" са...

Японският журналист ветеран Хироши Кагава, който в края на декември навърши 90 и бе най-възрастният представител на медиите в Бразилия миналото лято, получи наградата на президента на ФИФА. 

Когато реших да дам президентската награда на един журналист, не разбирах колко актуално ще е това решение на фона на случилото се наскоро в Париж, обясни Сеп Блатер на френски и посвети отличието на всички журналисти - "за да можем да подчертаем колко е важна ролята на медиите за свободата".

Националният селекционер на бундестима Йоахим Льов, извел Германия до четвъртата й световна титла, стана треньор на годината и благодари на всички свои колеги, които работят във вътрешното първенство и отглеждат ново поколение играчи.

Мениджърът на германския "Волфсбург" Ралф Келерман бе провъзгласен за най-добър треньор на женски отбор, а полузащитничката Надин Кеслер взе наградата за ФИФА за футболистка на годината.

Призът за най-красив гол на името на Ференц Пушкаш бе определен от феновете и отиде у колумбиеца Хамес Родригес, който получи 42% от гласовете в конкуренция със Стефани Рош (33%) и Робин ван Перси (11%).

Попадението му в мача срещу Уругвай стана номер 1 и на световното в Бразилия, а самият той - голмайстор на турнира.

Виж още: Идеалният отбор на мондиал 2014

Наградата за феърплей бе връчена на хилядите доброволци, помагали за осъществяването на футболните събития по цял свят през изминалата година.

В идеалния отбор на ФИФА за 2014 г. влязоха вратарят Мануел Нойер, защитниците Серхио Рамос, Тиаго Силва, Давид Луис и Филип Лам, на халфовата линия: Анхел ди Мария, Тони Крос и Андрес Иниеста, а в нападение: Ариел Робен, Лионел Меси и Кристиано Роналдо.