Виж трейлъра за "На педя от земята", ситуиран по българската граница десетилетие след 1944 г.

Освен "Каръци" на Ивайло Христов и "С лице надолу" на Камен Калев, които участват в балканския конкурс, 20-ият София филм фест представя и други заглавия от новото българско кино.

Сред тях е и военен екшън от режисьора на "Дякон Левски" Максим Генчев, който има премиерна прожекция на 12 март в кино "Люмиер".

Действието в "На педя от земята" се развива през 50-те години в Народна република България. На една разпасана гранична застава, формално охраняваща запечатана нацистка уранова мина, пристига нов командир със семейството си.

Синът му е само на 10, но бързо се адаптира към суровите военни условия - за разлика от майка си, която мечтае за лукса на градския живот.

Лейтенантът бързо въдворява желязна дисциплина, но още на следващия ден в заставата започват да се случват потресаващи убийства...

"Във филма има автентични препратки към детството ми. Аз съм израснал по заставите, защото татко беше граничен офицер - казва Максим Генчев. - Диверсант при всяко преминаване убиваше с хладно оръжие едно войниче и му слагаше петолъчката в раната... Един неестествен живот се отпечата в моето съзнание."

Тогава бил едва 6-годишен, по-малък от Симеон Филипов, който игра малкия Левски, а сега влиза в ролята на сина.

Оператор е Христо Генков, работил за над 40 американски, френски и български филма, вкл. сниманите у нас "Конан Варварина" и продължението на "Непобедимите". Продуцент отново е Златина Филипова, заедно с Десислава Ковачева.

"На педя от земята" е заснет за 17 дни насред сюрреалистичния пейзаж в мина "Чукурово". Музиката е на Мартин Любенов, учил в Чикаго и Виена, където завършва консерватория. Негови композиции звучат в "Мисия Лондон" и "Хъшове".

В актьорския състав са още Цветомир Ангелов, Десислава Чутуркова, Евгени Будинов, Ивайло Аспарухов, Матей Генчев, Цветомир Нечев, Златка Керемедчиева, Горан Гунчев.

Междувременно Канал 3 излъчва "Дякон Левски" в две части днес и утре от 21 ч. в рамките на възпоменанията по повод 143 години от гибелта на Апостола на свободата.

Източник: София филм фест