Точно 3844, показва най-новото преброяване на фондация "Четири лапи"

Сериозен спад в броя на безстопанствените кучета в София отчетоха от фондация "Четири лапи". Според преброяване от втората половина на 2015 г. общият брой на скитащите кучета в града е 3844, което е с близо 2000 по-малко, отколкото преди две години.

Това е и с почти 7500 под броя им от 2007 г., когато за първи път е извършено подобно преброяване. Както и тогава най-малко улични кучета има в централните райони на столицата (Средец, Оборище, Възраждане, Лозенец, Изгрев и Триадица) - 258 животни или под 7% от общата популация.

Най-много са бездомните четириноги в районите Панчарево (426), Нови Искър (372), Люлин (287), Красна поляна (279), Връбница (267) и Витоша (228) - близо половината от всички скитащи кучета в града. Над половината (2302) са идентифицирани като кастрирани.

Във всеки от 24-те района на столицата обаче е отчетен спад, най-голям в Кремиковци - от 703 кучета през 2013 г. до 199 през изминалата година.

Виж още: Статистиката за кучетата и хората, нахапани от кучета, през 2014 г.

Резултатите сочат още, че в София едно безстопанствено куче се пада на 327 жители (при население 1 256 667 по данни на НСИ), което е по-добър резултат, отколкото във Видин (1 куче на 118 жители) и Велико Търново (1:255), но все още далеч от Пловдив (1:1171).

Общото намаляване на бездомните кучета в София се дължи на високия брой кастрирани животни - над 60% от популацията са с ясно забележима маркировка.

Принос имат също по-отговорното отношение на стопаните, което от "Четири лапи" отдават на информационните кампании и безплатната кастрация на домашни кучета. Налице е и ръст в броя на осиновените животни - както от приютите, така и направо от улицата.

Видео: Бездомни животни партнират на Моби

Амал и Джордж Клуни позират с двете си осиновени кучета: кокершпаньола Луи и женски басет на име Мили, взет в края на октомври също от приют

От особено значение оттук нататък експертите сочат и работата със съседните на София общини, тъй като поради дългогодишното си бездействие те се явяват основен източник на новоизоставени кучета и котки.

На Столичната община се препоръчва също да забрани продажбата на кучета и котки по пазарите за животни, тъй като честа практика било в края на всеки пазарен ден непродадени животни да се оставят с кашонче някъде около пазара или просто да се напъдят.

В доклада от преброяването обаче се отбелязва, че поради архитектурни особености в част от районите на София не може да се изчисли броят на бездомните котки.

Виж още: Тъжната съдба на бездомните животни

От "Четири лапи" напомнят, че понятието "безстопанствени кучета" включва няколко категории, чието разграничаване нерядко е трудно:

- животни със собственици, които са ги пуснали свободно на улицата;

- бездомни животни, за които се полагат грижи и които са се установили в постоянен район;

- свободно скитащи бездомни кучета;

- несоциализирани (подивели) кучета.

Като причини за наличието на безстопанствени животни се сочат безотговорното отношение към домашните животни и липсата на контрол върху възпроизводството им.

Първите бездомни куче и котка са били изоставени домашни и постоянният приток на животни от дома към улицата е основната причина за наличие на скитащи кучета и котки, обясняват от фондацията.
Веднъж попаднали на улицата, некастрираните животни могат да се възпроизвеждат безпрепятствено, като за оцеляването на поколението им благоприятно влияние оказват наличието на хранителен ресурс (основно хранителни отпадъци и в много по-малка степен храна, с която те целенасочено са хранени от граждани) и възможността за подслон в пустеещи имоти или изоставени постройки.

Източник: Фондация "Четири лапи"