Сърцераздирателните снимки на котки и кучета в поредната кампания на фондация "Вземи ме вкъщи" могат да ви мотивират да приберете от улицата новия си любимец, преди да са започнали зимните студове

Социалният проект "Ние чувстваме" има мисията да представи изпълненото с беди и несигурност ежедневие на милионите кучета и котки, оцеляващи на улицата пред безразличните погледи на хората. Автори на проекта са сътрудниците на руската рекламна агенция Bamboobear и фотографката Анна Кривицка.

Девет различни снимки разказват истории за Болка, Глад, Страх, Самота, Мъка, Предателство, Отчаяние, Непотребност и Безизходица.

Обезверените очи на животните, които гузно отбягваме, сякаш казват: "Не чакаме чудо. Искаме само вие, хората, да ни забележите. Да не се отнасяте с нас като с вещи. Да не ни измъчвате, да не ни причинявате болка и страдание. А понякога – да ни помагате. Ние имаме нужда от любов. От човешка обич и грижа. Ако още сте способни на такива чувства... Разберете - ние чувстваме!"...

Сайтът на проекта информира какви са възможностите да помогнете на бездомните животни: подслоняване, доброволческа работа, дарителство и отговорни грижи за домашните любимци (вкл. кастрация като превенция на нежеланото размножаване).

Актрисата от сериала "Столичани в повече" Албена Павлова, която е сред българските гласове на кампанията "Ние чувстваме", споделя: "Грижата за Тях е една нищожна отплата за всичко, което получаваме в замяна. Те са прекрасни учители - ние добри ученици ли сме?... Един от най-важните ми уроци - силният е силен, не когато доминира и налага себе си, а когато покровителства, закриля и помага. Те чувстват - ние чувстваме ли?"...

Новата инициатива се подкрепя и от Миро, който се е включвал в предишни кампании, а сега коментира: "Крадеш от себе си, когато задържаш и не правиш добро. Този грабеж се случва от страх... В сърцето си имаш неизчерпаем извор на любов и доброта, който пресъхва, пренебрегвайки безпомощните. Състраданието, съчувствието и помощта - дори да те натъжат, са инвестиция в теб... Славата и богатството ще преминат, но онова огромно съкровище от любов ще те надживее и в този свят, и в другия."

Миро от години споделя дома си кучета и котараци, а миналата пролет засне и фотосесия с 9-годишна тигрова котка за кампанията "Вземи ме вкъщи". Мария беше описана като самостоятелна, интелигентна, възпитана, гальовна, здрава, елегантна, пъргава, кастрирана, редовно обезпаразитявана, ваксинирана... - толкова много причини да осиновите отраснало животно. Снимка: Пламена Коева и Николай Абаджиев / ResizeStudio

Проектът "Ние чувстваме" се популяризира в България от фондация "Вземи ме вкъщи", която вече пета година намира стопани на бездомни кучета и котки.

Доброволческа неправителствена организация на съмишленици, които помагат безвъзмездно на каузата, тя води началото си от 2010 г. като начинание на приятели, обединени от желанието да променят нагласите към бездомните животни и да помогнат в търсенето на любящи и отговорни стопани.

До момента повече от 300 кучета и котки са намерили стопани с помощта на осиновителската кампания - чрез сайта VzemiMe.org и страницата във Фейсбук.