Роботите ще станат повече от хората, самоуправляемите автомобили - повече от традиционните превозни средства, а за доставките на пица ще се ползват дронове

Всеки четвърти е убеден, че до 2036 г. роботите ще са по-многобройни от хората, 2/3 смятат, че пари в брой вече няма да има, а според 1/3 ще ходим на любовни срещи чрез аватарите си. Това са част от очакванията на US потребителите за бъдещето в допитване по повод Седмицата на технологиите, на която Лондон беше домакин в края на юни.

Виж още: До 39 години роботите ще се изравнят по брой с хората

Проучването, вдъхновено от серия прогнози на научен екип от Имперския колеж в Лондон, илюстрира вярата на американците, че през следващите 20 години технологиите ще променят изцяло традиционните индустрии.

Други прогнози за бъдещето от анкетата на SMG Insight и YouGov:

- Виртуалната реалност ще се използва от пациентите за лекарски консултации (65%)

- 3D принтерите ще се използват за правене на човешки органи и нуждата от донори за трансплантации ще отпадне (54%)

- Облеклото ни ще е свързано с интернет (58%)

- Комерсиални полети с космически кораби ще отлитат от големите летища (45%)

- Комуникационните устройства ще са "вградени" в човешкото тяло (49%)

Виж още: "Гугъл": Ерата на смартфоните приключва

- Изкуствен интелект ще влезе в управата на голяма фирма (39%)

- Ще се роди първото клонирано човешко същество (52%)

Според други данни за влиянието на технологиите върху глобалната технология, обобщени от проучване на Accenture - т.нар. Digital Multiplier report - дигиталната икономика понастоящем съставлява 22,5% от световната икономика, като в САЩ, които са най-развити в това отношение, делът на инвестициите в бранша достига 33%.

Докладът установява също, че цифровите умения и технологии влияят върху ключови сфери - с тях са свързана прозводителността в 22% от световната търговия на дребно, 28% от здравеопазването и 20% от потребителските стоки.

Виж още: 10 технологични прогнози за 2016 г.