Общо 136 465 души работят в държавната или общинската администрация в страната

Въпреки първоначалните обещания за свиване на чиновническия апарат, се оказва, че в държавната и общинската администрация работи 1 на всеки 16 българи. 

Това стана ясно от изказване на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Според обявените от нея данни в държавната и общинска администрация са наети общо 136 465 души. Сравнено с 2,2 млн. работещи българи това означава, че всеки шестнадесети българин е държавен чиновник, пише в. "Сега".

Сред най-обемните структури е министерството на земеделието, чиято администрация расте на фона на периодични скандали за проблемно усвояване на еврофондовете. А бумът на нови административни структури предстои - ще се създават агенции за електронното управление и за сертифициране на средствата за земеделие от ЕС, ще се структурира агенция за икономически растеж от други две структури, ще има и национален инспекторат в образованието. 

Според разбивката на Румяна Бъчварова в централната администрация работят 95 623 служители. От тях над 51 хил. са заети в министерствата и администрацията на Министерския съвет, 2631 в държавни агенции, 499 в държавни комисии и близо 16 хил. в изпълнителни агенции. Още 24 046 работят в административни структури, които имат връзка с работата на правителството.

Виж още: Повече от 1/3 от държавната администрация е в МВР 

Териториалната администрация у нас наброява 40 842 служители. От тях 33 117 са на работа в общините, а 1109 в областните администрации. Още 6616 чиновници работят в специализирани териториални администрации. Според нея обаче от 2012 г. няма увеличение на администрацията. "Увеличаването на числеността на дадена административна структура може да бъде извършвано само чрез компенсирани промени", посочи Бъчварова.

В началото на мандата правителството измени устройствените правилници на редица ведомства, като направи структурни размествания, но без да увеличи общата численост. Това улесни чистката в администрацията. Някои министри са се ограничили с подобни структурни размествания, но други впоследствие са решили да раздуват и щата. 

Министерството на земеделието е показателен пример - при предходния кабинет "Орешарски" ведомството имаше 602 служители. Точно толкова бе и щатът при поемането на министерството от Десислава Танева. Година и половина по-късно служителите на земеделското министерство вече наброяват 654 души. Докато в министерството са назначавани нови служители, числеността на Държавен фонд "Земеделие", който функционира като разплащателна агенция за еврофондовете, е намаляла. 

Виж още: Над 5000 чиновници назначени без конкурс за последните три години

Министерството на образованието и науката също е пораснало - от 454 души при Орешарски на 480 щата сега. Основният ръст е в дирекция "Структурни фондове", чиито служители са се увеличили от 89 по времето на Орешарски до 115 в момента. Това обаче не е увеличило нейната ефективност - редица мерки по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" закъсняват. 

С леко набъбнал щат от 2015 г. е и здравното министерство, където вече се трудят 279 души при 253 при предходното правителство. Ръст има в отделни дирекции, като например тази за международни проекти, където щатът се е удвоил. 

Операцията по разделяне на три на бившето министерство на икономиката и енергетиката доведе до увеличение на общата численост на тези структури от 808 на 881 души. Част от този ръст - 37 щата, е в общата администрация заради нуждата от поддържане на отделни структури в трите министерства - на икономиката, на енергетиката и на туризма. 

Наред с това министерството на туризма порасна с 15 души спрямо първоначалния си щат от 100 бройки, защото му бяха прехвърлени и концесиите на плажовете. 15 щата бяха отрязани съответно от регионалното министерство, което в момента работи с 636 души. При Орешарски това министерство имаше 596 служители, но пък онзи кабинет създаде отделно министерство на инвестиционното проектиране със 125 служители и така ресорът набъбна до общо 721 чиновници.

Виж още: Над 5000 чиновници назначени без конкурс за последните три години

С леко увеличен щат е и Министерският съвет, който в момента наброява 483 души при 426 щатни местна при предходното правителство. МС обаче пое щатовете от бившата програма "Административен капацитет", която бе към финансовото министерство с 44 служители. 

Някои министерства не са увеличили щатните бройки. Сред тях е социалното министерство, което и преди, и сега разполага със 301 служители. Числеността на Министерството на правосъдието - 250 души, е по-ниска от тази при кабинета "Орешарски" (264), по-малко са служителите и във военното министерство, и в Министерството на финансите.

Източник: в. "Сега"