Само за последната година те са над 1700

За последните три години са назначени над 5000 служители без конкурс - назначенията на Реформаторския блок са изключително малко. Това заяви в интервю за БНР депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев, който е и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Танев е и сред вносителите на проекта за промени в Закона за държавния служител.

Вратички в закона

Цитираната от него справка показва, че в рамките на последните три години в държавната администрация са назначени без конкурс над 5000 служители. Само за последната година над 1700 са назначени без конкурс и със заобикалки на закона, т.е. като се използват вратичките в съществуващия.

Мандатните длъжности се заемат без конкурси, защото политическият орган може да не се съобрази с резултатите от него, коментира Танев. Затова реформаторите са поставили акцент върху назначенията в държавната администрация, където работят близо 100 хил. души.

Как се заобикаля законът

"Има две вратички, които съществуват повече от 10 години. Всички политически партии, които са управлявали, са се възползвали от тези вратички в закона. Първата вратичка: става въпрос за назначаване на служители на непълно работно време - примерно 7 или 7,5 часа. Това назначаване е без конкурс.

След известен период от време - той би могъл да бъде месец, а може и три дни - тези служители се прехвърлят на други свободни длъжности в администрацията. Т.е. има хоризонтална проводимост и много тежка корупция.

Вторият начин за влизане в държавната администрация без конкурс е, когато служител бива назначен на място, където служителят отсъства дългосрочно. Половината от администрацията, която е новоназначена, минава през тези две вратички", обясни Танев.

Виж още: Вече зам.-министрите и областните управителите трябва да са магистри

Водят се разговори с администрацията на Министерски съвет и за конкурсните правила, заяви Танев. Между първо и второ четене ще бъдат предложени допълнителни мерки за затягане на правилата чрез въвеждане на т.нар. "централизирани конкурси", чрез които процедурата ще бъде отделена от органа по назначаване.

"Предвиждат се и мерки за служителите, влезли в държавната администрация през годините. Назначените ще трябва да преминат през тестове, които да оценят тяхната степен на подготовка", обясни още Танев.

Източник: БНР