Маракеш, Сием Реап и Истанбул - това са трите града, които водят ежегодната класация на туристическия портал TripAdvisor

"Нашите потребители избраха тази година Маракеш за туристическа дестинация №1 за 2015 г. Градът е едно вълшебно място, преливащо от пазари, градини, дворци и джамии. Всеки, който посети "червения град" няма да съжалява", посочват от Trip Advisor. 

"Когато слънцето се скрие, площадът Джемаа ел-Фна, включен и в Списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство, се трансформира в опияняващ карнавал от гледки, звуци и аромати. Кълба дим се издигат във въздуха от количките на уличните търговци на храна, където пред очите ви се приготвят всякакви местни вкусотии. Ориенталски танцьорки кършат снага в единия край на площада, а в другия - змии се издигат от плетени кошници, привлечени от звуците на бамбуковите флейти на змиеукротителите", се казва още в материала за града.

От TripAdvisor отбелязват, че през 2014 г. Маракеш е бил едва на шеста позиция, а на първо място в класацията е бил турският мегаполис Истанбул.

Джамията "Султан Ахмед" в Истанбул, по-известна като Синята джамия.

На четвърто място в подредбата на TripAdvisor се нарежда виетнамската столица Ханой, което е донякъде изненадващо. От туристическия портал обаче отбелязват, че през последните години Виетнам развива много сериозно туризма, следвайки китайския модел - еднопартийна система, пазарна икономика, - което е превърнало страната в атрактивна за туристи от цял свят.

Фотогалерия: Някои от най-хубавите плажове в света

Ето как изглежда тазгодишния топ 10 на туристическите дестинации:

1. Маракеш, Мароко

2. Сием Реап, Камбоджа

3. Истанбул, Турция

4. Ханой, Виетнам

5. Прага, Чехия

6. Лондон, Великобритания

7. Рим, Италия

8. Буенос Айрес, Аржентина

9. Париж, Франция

10. Кейптаун, Южна Африка

Класацията "Изборът на пътешествениците - 2015" е съставена на базата на отзиви, оставени на сайта от пътешественици. При определяне на победителите са отчитани количеството на отзивите и качеството, а също рейтингите на хотелите, забележителностите и ресторантите по целия свят за 12-месечен период.

Виж още: Най-хубавите плажове в Европа

Източник: TripAdvisor