Наградите "Травълърс чойс" отличават стотици места по цялата планета на база милиони оценки и коментари от пътешественици. Виж кои са градовете в Топ 25 (Подсказка: номер 1 ни е съвсем наблизо!)

Най-големият сайт за пътувания в света TripAdvisor обяви носителите на наградите си "Травълърс чойс" (Изборът на пътешествениците) за 2014 г. С шестите ежегодни награди са удостоени близо 500 дестинации, подредени както в обща класация, така и в отделни списъци за Африка, Азия, Австралия, Канада, Карибите, Централна Америка, Европа, Китай, Близкия изток, Русия, Южна Америка, Южния Пасифик, Великобритания и САЩ. Абсолютният победител за тази година е Истанбул.

"Ако търсите вдъхновение за пътуване, не търсете по-далеч от дестинациите в "Травълърс чойс" - казва главният маркетинг директор на TripAdvisor Барбара Месинг. - Нашите глобални пътешественици имат вкус да откриват най-добрите места по света."

Носителите на наградите "Травълърс чойс" се определят въз основа на милиони оценки и мнения, дадени от потребителите на сайта. За целта се използва алгоритъм, който отчита количеството и качеството на коментарите плюс рейтингите за хотели, забележителности и ресторанти в дестинациите по света, събрани в течение на 12-месечен период.

Топ 25 световни дестинации:
(Цифрите в скобите показват промяната спрямо миналогодишното класиране)
1. Истанбул, Турция (+11)
2. Рим, Италия (+2)
3. Лондон, Великобритания (0)
4. Пекин, Китай (+17)
5. Прага, Чехия (+4)
6. Маракеш, Мароко (+13)
7. Париж, Франция (-6)
8. Ханой, Виетнам (нова)
9. Сием Реап, Камбоджа (+14)
10. Шанхай, Китай (+12)
11. Берлин, Германия (0)
12. Ню Йорк, САЩ (-10)
13. Флоренция, Италия (-5)
14. Буенос Айрес, Аржентина (+4)
15. Барселона, Испания (-10)
16. Санкт Петербург, Русия (+4)
17. Дубай, ОАЕ (нова)
18. Чикаго, САЩ (-4)
19. Кейптаун, Южна Африка (-3)
20. Банкок, Тайланд (-7)
21. Будапеща, Унгария (нова)
22. Сидни, Австралия (-12)
23. Лисабон, Португалия (нова)
24. Чианг Май, Тайланд (0)
25. Сан Франциско, САЩ (-18)

Азиатските дестинации се изкачват в световния списък

Шест от първите 25 места са в Азия, а четири азиатски града се изкачват с поне 10 позиции в сравнение с миналата година. Пекин скочи със 17 места до номер 4 в света, Ханой е нов член на списъка под номер 8, Сием Реап се изкачи с 14 места до деветото, а Шанхай подобри класирането си с 12 места и заема десетата позиция.

Пълният списък на дестинациите победители, заедно с коментари и снимки на посетилите ги, можеш да видиш на http://www.tripadvisor.com/TravelersChoice-Destinations.

Най-добрите хотели, разделени по категории, според обявените през януари награди, разгледай http://www.tripadvisor.com/TravelersChoice-Hotels.

Източници: Termo.bg и TripAdvisor