Просветната комисия пък отложи преобразуването на 4 колежа

Комисията по правни въпроси в парламента прие на първо четене предложение от страна на Бойка Маринска, член на Комисията по образование и Председател на комисията по взаимодействие с НПО, висшите държавни служители задължително да имат висше образование и степен "магистър".

Висшите държавни служители трябва да са магистри

Новото изискване ще засегне категорията висши служители, които се назначават от Министерския съвет или друг държавен орган, като областни управители, заместник-министри, шефове на агенции и комисии в държавната администрация. Висшите служители, заемащи избираеми длъжности, няма да бъдат засегнати от промените.

Така занапред кандидатите за областни управители, заместник-министри, председатели на агенции и комисии трябва да имат степен "магистър", освен висшето си образование, за да заемат постове.

Логично е при заемането на висок държавен пост да отговаряш на изискването на висока квалификация. Въвеждането на това правило ще изиграе ролята на филтър, който да отсее предварително кандидатурите и ще ограничи възможността за предложения, зад които се крие лобизъм, заяви Маринска и добави, че добави, че не е логично да се иска висше образование за директор на дирекция, а това да не важи за заместник-министър или областен управител например.

Отлагат преобразуването на 4 колежа

Междувременно Комисията по образование в парламента даде на заден с решението за преобразуване на четири колежа, с които те щяха да получат право да обучават бакалаври и магистри, пише в. "Сега"

Става въпрос за Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, Международен колеж - Албена, Колеж по икономика и администрация в Пловдив и Държавния колеж по телекомуникации и пощи. В момента тези висши училища обучават студенти в степен "професионален бакалавър".

Депутатите от ГЕРБ предложиха отлагането след като колегите им от другите политически групи се усъмниха в необходимостта от преобразуването на колежите в самостоятелни висши училища.

Идеята е висшите училища да намаляват, не обратното

Бойка Маринска от Реформаторския блок заяви, че стратегията за висше образование предвижда намаляване на броя на висшите училища, а това предложение противоречи на записаното в документа.

След обсъждане депутатите решиха, че ще обсъждат предложението и на следващото заседание. Агенцията по акредитация е дала обща положителна оценка за преобразуването им, но има отрицателно становище за обществената необходимост от промяната в статута на колежите.