Криминализирането на враждебната реч на основа политическа принадлежност е много опасно за правата на хората, каза адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на програмата "Достъп до информация"

"Все още липсва чувствителност към тази ценност на демократичното общество. 

Свободата на словото, свободата на изразяване и на обмяна на идеи е в самата основа на демократичното общество

В този смисъл и чувствителността трябва да бъде много по-висока и трябва да се мисли за това, че гражданите, а не политиците, трябва да се възползват от основните права и от обществения дебат", добави адвокат Александър Кашъмов пред БНР.

Виж още: Отново правят опит да наложат цензура за политически коментари

"Липсва каквато и да е логика в този текст. Политическата принадлежност е последното нещо, което може да бъде защитавано в демократичното общество, 

тъй като политическото противопоставяне на езика на демокрацията се нарича плурализъм и това е задължително изискване на демокрацията

да има плурализъм, да има възможност за дебат. Това, което е забранено в другите държави, е дискриминацията, основана на раса, етнически признак, на народност. Това е забранено и в сегашния текст на Закона. Не може политическата критика да бъде превръщана в наказателно деяние, което се наказва със затвор", обясни Кашъмов.

Убеден съм, че ръководството на Министерството на правосъдието не е целяло никакъв негативен ефект с този текст, но трябва да бъде ясно, че когато се мислят нови закони, трябва да се обмислят внимателно, каза Кашъмов.

Виж още: Има ли нужда от закон за печатните медии?