Цялата община Ардино е без електричество пето денонощие

По последна информация над 400 населени места в страната все още са без ток. Откъснати от света остават села в областите Кърджали и Смолян, информира БНР.

Цялата община Ардино е без електричество пето денонощие. Всички групи на енергийния системен оператор са изпратени в този район. Привлечени са и допълнителни екипи на EVN за отстраняване на повредите в селищата в останалите общини на област Кърджали. 

Днес беше възстановено подаването на вода в Ардино

след като беше доставен 100-киловатов генератор за помпената станция. Заради очакваното снеготопене е въведено денонощно дежурство на язовирите от каскада "Арда".

Започна денонощното наблюдение на язовирите в област Кърджали. В язовирите "Кърджали" и "Студен кладенец" вече се освобождават водни обеми преди топенето на снега, каза за "Хоризонт" областният управител Илия Илиев. 

Снабдяването със стоки от първа необходимост и обслужването на болни става със специализиран транспорт. 

За овладяване на ситуацията в област Смолян работят допълнително 140 души с техника на системния енергиен оператор, разделени в 32 екипа. От ЕVN работят над 120 души и допълнителна техника. За почистването на пътищата са мобилизирани 120 души от други места в страната и 130 единици спомагателна техника.

Най-сериозни проблеми с пътищата от републиканската мрежа има в Неделино и Баните

До десетки селища още няма път, но се прави всичко възможно да се стигне до тях. В общинския център на Баните все още няма ток. Късно снощи беше възстановено електрозахранването в село Давидково, каза за "Преди всички" заместник-областният управител Зарко Маринов.

"Видях огромни дървета, натрошени като клечки. Снегът е толкова тежък, че там, където има пътища и далекопроводи, на много от линиите трябва да бъдат възстановявани дълго време. Дойде токът в село Давидково. С дървосекачи екипи на EVN ще се опитат да помогнат на Енергийния системен оператор да се възстанови захранването към общинския център в Баните. Все още има 7 населени места, до които не е пробит никакъв път.В някои населени места няма покритие на нито един от мобилните оператори. 

При това положение хората не могат да извикат и 112",

каза Зарко Маринов.

На кризисния щаб в Смолян помага 101-ви Алпийски батальон с целия наличен състав и техника. Над 120 доброволци от Смолян и от Българския червен кръст вече дни си проправят път до критичните точки и доставят на хората хляб и лекарства. 

Възстановено е движението на влаковете в участъка Септември - Велинград, което беше прекъснато в неделя след обилния снеговалеж и паднали дървета по железния път. Все още не се движат влакове в района на Велинград до Добринище, където продължават възстановителните дейности. 

Много села в областите Кърджали и Смолян остават откъснати от света, снабдяването със стоки от първа необходимост и обслужването на болни става със специализиран транспорт, казаха дежурните от служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Шести ден близо 80 селища в Смолянска област са без ток заради обилния сняг, който падна необичайно в началото на март. От всичките 10 общински центрове на областта единствено без ток е все още Баните.

Мтел ще компенсира клиентите си в районите с нарушена комуникация заради усложнената зимна обстановка

Заради усложнената зимна обстановка в цялата страна през последните дни и последвалата липса на електрозахранване в някои райони възникнаха частични проблеми и нормалното функциониране на мрежата на Мтел беше нарушено. Затова, компанията ще компенсира засегнатите клиенти от областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково, информират от пиар отдела на Мтел.

Компенсацията за всички засегнати клиенти на договор, частни и бизнес, ще е 50% отстъпка от една месечна такса. Клиентите на предплатени гласови услуги ще получат 60 безплатни минути за разговори в мрежата на Мтел.

Всички клиенти, които ще получат компенсации, ще бъдат уведомени за това от компанията с есемес в следващите дни.

В момента всички технически екипи на Мтел са мобилизирани и продължават да работят за пълно отстраняване на проблемите, възникнали в следствие на обилния снеговалеж и довели до проблеми с комуникацията основно в най-засегнатия от лошото време район на Южна България. 

Там все още има неработещи базови станции. Всяка базова станция разполага с резервно захранване, което позволява тя да продължи да работи до осем часа след спиране на централното. След този период компанията осигурява дизелови генератори, където е възможно. Заради трудната проходимост и падналите дървета много от местата са недостъпни.

Обстановката остава усложнена и непрекъснато се променя, но екипите на телекома си сътрудничат с всички служби, ангажирани по места, за решаване на проблемите.