Малките сладки извънземни в "Междузвездни войни: Последните джедаи", които напомнят за еуоките от "Завръщането на джедаите", са вдъхновени от кайрите - и се очаква да бъдат новата хитова играчка тази Коледа

Толкова са сладки! - възкликва всеки, който вижда на първите кадри от "Междузвездни войни 8" едно от новите екзотични извънземни същества.

Поргите населяват планетата, където Люк Скайуокър се е оттеглил в отшелничество.

Вдъхновени са от кайрите - истинските обитатели на ирландския остров Скелиг, където са снимани предишният филм "Силата се пробужда" (2015) и тазгодишният "Последните джедаи", който излиза по кината в средата на декември.

Водоплаващите птици от вида тъпоклюни кайри (лат. Fratercula arctica; англ. - puffin) напомнят пингвините, с тази разлика, че крилете, които ползват като плавници, им служат и за летене.

Походката им се описва като самоуверена и едновременно комична.

Еколози обаче алармират, че и те са застрашени - заради глобалното затопляне и прекомерния риболов, които водят до липса на достатъчно малки рибки за изхранване на пиленцата им, например атлантическа херинга.

Поргите също са летят и строят гнезда. Запитан обаче как се нарича група порги - ято или стадо, - режисьорът Райън Джонсън отговаря с една дума: "Убийство". Защото явно са и пакостливи.

На първите кадри виждаме един от тях до Чубака, който е ууки, в интериора на "Хилядолетния сокол", да надава уплашен писък, при който виждаме и кучешките им зъбки.

Зрители отсега се заканват да бойкотират филма, ако някой от поргите бъде убит. Не очаквайте обаче да са напълно миролюбиви: кратка анимация ги показва как ходят след дроида БиБиЕйт / BB-8 - и вършат бели.

Не можем да ги виним, че и той си губи ума (т.е. главата) по тях, коментират създателите им. В друга късометражна анимацийка "ходещият губер" Чубака също става обект на закачки от страна на порга.

"Чуи и поргите" пък е заглавието на детската книжка - едно от многото издания за малки и големи, които съпътстват излизането на филма "Междузвездни войни: Последните джедаи".

Очаква се те да бъдат новата желана играчка за Коледа - след самия Би Би Ейт преди две години. Конкуренция се очаква да им прави новият дроид на Първия орден БиБи-НайнИ / BB-9E, който вече е по магазините.

Снимка: Brendon Thorne / Getty Images за Disney Consumer Products and Interactive Media

За по-старите фенове на космическата сага, които са гледали оригиналната трилогия, когато са били деца, поргите се нареждат до еуоките от Епизод VI - "Завръщането на джедаите". Обитателите на луната Ендор бяха също така любопитни, но външността им напомняше плюшени мечета.

С главна роля сред тях беше Уоруик Дейвис, един от най-известните малки хора в киното, по онова време още дете. Самите те бяха второстепенни персонажи, но се сдобиха и със самостоятелни филми.

Виж още: Как да запалим децата по "Междузвездни войни"