Хумористичният Cracked.com нарежда софийския монумент сред осемте най-нелепи статуи на известни личности и предупреждава, че може да изпепели света с погледа си

Паметникът на цар Самуил в София, който предизвика полемика още при откриването си, влезе в американска класация на най-нелепите (и ужасяващи) статуи на известни личности по света.

Монументът заема петото място в списъка, съставен от хумористичния сайт Cracked.com, а номер 1 е статуята на португалската футболна звезда Кристиано Роналдо в родния му град.

Под заглавие "Българският цар, който вижда дълбините на душата ви" изданието обяснява, че Самуил е важна фигура в българската история, като разширил империята си към Албания, Сърбия и Гърция, докато същевременно отблъсвал набезите на Византия.

Видео: Пет факта за управлението на цар Самуил

"Естествено е такъв безкомпромисен завоевател да има и съответния заплашителен скулптурен образ, който същевременно отразява факта, че Сам е имал добро сърце и бил загрижен за благополучието на войската си. Затова авторът на статуята му решил да направи очите на Сами "да светят с вътрешна светлина" - и то буквално, захранвани с енергията на присъщото му разочарование", пишат сатириците.

Изданието заключава, че: "намръщеният му поглед и сбърчените вежди говорят, че той преживява голям стрес - но това може да е и симптом на запек, вероятно резултат от храносмилането на поредната партида прокълнати души...", като прави сравнение с вкаменяващия поглед от главата на горгоната Медуза във филма "Сблъсъкът на титаните" (1981).