Не се притеснявайте, че децата няма да научат за ослепените войници на Самуил от учебниците си

Вече има достатъчно онлайн ресурси, откъдето подрастващите да попълват знанията си - като тази видеопоредица на образователния сайт "Българска история".

Тази седмица е кулминацията на честванията на цар Самуил по повод 1000 години от неговата кончина, но изложбата в Националния археологически музей, открита снощи, може да се види до януари 2015.

От днес до 30 ноември в Националния музей на българското изобразително изкуство (НХГ) пък е подредена друга експозиция - "Цар Самуиловият век в творбите на българските художници". Тя включва над 30 художествени произведения от фондовете на още пет институции: Регионалния исторически музей в Благоевград, Художествената галерия в Ловеч, Градската художествена галерия в Пловдив, Министерството на външните работи и Националния военноисторически музей, който представя творби от Б. Денев, Ж.Сербезов, И. Христов, П. Морозов, репродукция на П. Панайотов, бронзов барелеф на войник от Първата българска държава на М. Михайлов, както и картина на неизвестен автор по творба на чешкия художник Е. Холарек.

Животът на цар Самуил е обезсмъртен дори в комикс, издаден през 2008 г. в серията на в. Стандарт "Царете на България". Негови художници са доайенът на жанра у нас Евгени Йорданов, автор на поредици като "Томек" и "Добромир" в сп. "Дъга", Ивелин Трифонов, чието дело е корицата, и Йоана Александрова, а консултант е проф. Божидар Димитров.