Филмовият продуцент, който представи във Варна режисьорския си дебют "Омбре", беше в неизвестност след края на фестивала "Златна роза"

Захари Паунов, продуцент на награждавания "Пазачът на мъртвите" (2006) и скандалния "Сбогом, мамо" (2010), бил видян за последно на 18 октомври по обед, когато напуснал хотела си, за да се прибере в София. Шофирал сам.

Предишната вечер той излезе на сцената при закриването на кинофестивала "Златна роза", за да приеме утешителна награда за актьорския състав на "Омбре" - диплом за индивидуални постижения - но не произнесе традиционните благодарствени думи пред микрофона.

На 13-ия ден оттогава - и седмица след като МВР го обяви за издирване, - той е открит мъртъв в леката си кола "Хонда Сивик",

катастрофирала в дере край поморийското село Каблешково

При извършения първоначален оглед е било констатирано, че са задействани предпазните въздушни възглавници на автомобила, а загиналият водач е бил с предпазен колан.

Паунов е завършил УНСС през 1986 г., а през 2001-ва - филмова и тв режисура в НАТФИЗ. Работил като директор на продукция, продуцент и изпълнителен продуцент в български и чуждестранни филми. 

"Омбре", който той не доживя да види по кината, е първият му пълнометражен игрален филм

"Клуб Z" цитира свои източници, според които признаците са типични като за човек, на когото му е прилошало, докато шофира. Изданието е категорично, че не става дума за насилствена смърт. Нямало и следи от удар с друго МПС.

Хондата пропаднала в крайпътна канавка с тръстики, след което се ударила в дърво, разказва "24 часа". "От човешки ръст никога няма да го видиш - можело е да стои неоткрит още време. Добре че го е съзрял пътник отвисоко - от преминаващ автобус", уточняват източниците на "Клуб Z".

Мистерията около изчезването му предизвика дори догадки

дали 49-годишния режисьор не е планирал бягство. Няма как да е напуснал Варна, без да бъде уловен от камерите за видеонаблюдение, коментира пред Нова телевизия варненският журналист Спас Спасов, кореспондент на вестниците "Дневник" и "Капитал".

Според него случаят със Захари Паунов вади на бял свят друга абсурдна история от морската столица - със системата за видеонаблюдение, която е

най-модерната, най-голямата и най-скъпата в страната

Цената й е около 10 млн. лева, като в центъра на града са разположени на 70 основни кръстовища около 250 видеокамери, разказа Спасов в сутрешния блок "Здравей, България".

По думите му освен трафика в града, видеонаблюдението покрива и пешеходните зони, така че е много трудно човек да остане незабелязан в централната част на Варна,

ако някой иска да го открие или проследи

Не е възможно нито една камера да не е заснела режисьора, ако системата функционира нормално, смята журналистът. Апаратурата обаче не била доплатена на фирмата доставчик.

Изграждането на системата започнало след устна договорка на бившия кмет Кирил Йорданов с тогавашния министър Румен Петков. Половината от сумата е дадена от Община Варна, но другата половина се дължала от МВР.

Тъй като системата не е предадена и приета по надлежния ред, няма никаква информация дали е настроена и окомплектована напълно, дали работи по начина, по който е планирано да работи, коментира Спасов.

Всеки автомобил, попаднал в нейния обсег,

може да бъде проследен по номера си дали е напуснал града, тъй като на изходите също има камери за видеонаблюдение.

Абсурдно е, че с тази техника Захари Паунов не е могъл да бъде засечен, заключава журналистът пред Нова тв.

На въпрос от студиото има ли места, откъдето да се напусне градът, като се избегне обсегът на видеонаблюдението, той коментира, че

има една-единствена възможност, по Околовръстния път

За да бъде използван обаче този обходен маршрут, Захари Паунов би трябвало да е имал наистина намерение да се скрие от съпругата си и своите познати, на практика да изчезне - както и да познава разположението на камерите в града.

Бяха изказани и подозрения, че системата за видеонаблюдение във Варна просто не функционира на 100%.