Кои суперхрани се очаква да са във фокуса на потребителите през 2016 г.

През XXI век една от големите мании в модерното общество са суперхраните. Те печелят все по-голяма популярност и завладяват нови и нови пазари. И в това няма нищо учудващо. 

Суперхраните са здравословни, защитават имунната ни система, съдържат основните хранителни вещества, правят ни енергични и спомагат за дълголетието. От "Бизнесинсайдър" подреждат 8 суперхрани, които ще са във фокуса на потребителите през 2016 г.

Ето ги и тях:

8. Щурци

Щурците са пълни с протеин. По тази причина те, както и доста насекоми,  са считани за следващите полезни за околната среда суперхрани. Те могат да се смилат на протеинова пудра, която да се влага в приготовлението на множество храни- бисквити, сладкиши, шейкове. Да, мисълта да се хапват буболечки може и да е отблъскваща, но ако те се ползват за съставка от храната, изглежда някак по-приемливо.

7. Бобови растения

Става дума за изсушени семена от леща, боб и нахут. ООН обяви, че 2016 г. е  тяхната година. Бобовите семена вече са в над 75% от хранителните режими в развиващите се страни, и едва 25% в развитите. Така че предстои делът им да се увеличава. Те съдържат между 20% и 25% протеини, което е близо до нивата в месото (30% - 40%). А производството им е по-малко ресурсоемко от това на месата.

Виж още: Модерните храни, с които трябва да внимаваме​

6. Амарант

Амарантът, наричан още щир, е новата киноа, смятат експертите по хранене. То е зърнено растение, което се готви бързо и може да се добавя в салати, супи или яхнии. Съдържа високи количества протеин, фибри, витамин Б и някои важни минерали. Използва се за сваляне на холестерола и кръвното налягане.

5. Кефир

Ферментиралата млечна напитка, с висока хранителна стойност съдържа пробиотици. Много специалисти го считат за по-добрия вариант на киселото мляко. Прави се от краве или козе мляко, ферментира до 24 часа и после зърната се отстраняват от течността.

4. Теф

Това африканско житно растение и с високи хранителни показатели и по вкус прилича на амаранта или киноа. Има високо съдържание на фибри, калций и желязо, не съдържа глутен. Традиционно се отглежда в Етиопия и Еритрея, но може да се култивира при различни климатични условия - от височини на морското равнище до 3000 метра.

Виж още: 15 суперхрани, с които може да прекалявате​

3. Моринга

Често е наричана дървото-чудо или дървото на живота. Среща се в африканските и азиатски държави и почти всяка част от това растение - шушулките, листата, семената, стават за ядене. Отличен източник е на витамин B6, витамин С и желязо. Може да има огромно приложение не само като храна, но и в козметиката и медицината.

2. Водорасли

Те растат супер бързо и не им трябва вода или торове. Не само пречистват океаните от азот и въглероден диоксид, но и не замърсяват околната среда при производството си, за разлика от много храни. Те са мощен антиоксидант, изчистват токсините от организма, съдържат от 15% до 40% растителни белтъчини (почти всички аминокиселини), провитамин А и почти всички останали витамини, включително В12.

Виж още: 5 храни, които ни правят по-млади​

1. Хранителни отпадъци

Всъщност те не са странни, както звучи на първо четене. Вместо да изхвърлят част от храната, ресторантите намират креативни начини да използват ядивните части от растенията и животните. Миналата година шеф Дан Барбър, носител на редица награди, две седмици готви в ресторанта си в Ню Йорк с остатъчни храни като какаови семена, тестени отпадъци или зеленчукова маса.

Източник: "Бизнес инсайдър"