Технологичната революция дава все по-голямо поле на вглъбените в себе си хора с идеи за сметка на общителните и омайващи лидери, които доминираха през XX век

Ерата на златоустите екстровертни политици, търговци и бизнес гурута е на път да приключи, тъй като XXI век е времето на интровертните лидери, защото на тях принадлежат наистина добрите идеи и те ще бъдат наистина големите лидери.

Според Сюзън Кейн, лектор в TED, адвокат на Уолстрийт и консултант по водене на преговори, цитирана от сп. "Плейд зебра" глобалната тенденция върви в посока изместване на екстровертните лидери, които продават предимно имиджа и думите си, от интровертите, които продават иновативни идеи.

В днешния свят училището, работното място и самото общество са изградени така, че да предполагат постоянно социално взаимодействие. Това дава преимущество на екстровертите. Но въпреки това между това да си най-добрият оратор и да си човекът с най-добри идеи няма връзка.

Виж още: Интроверт или екстраверт сте?

Моделът на лидерите интроверти

Изследователите от Харвард - Франческа Дино и Дейв Хофман са открили, че когато работниците са пасивни участници в йерархичния бизнес модел, ръководените от екстроверти компании имат с 16% по-големи печалби.

В бизнес моделите, където служителите трябва да са проактивни обаче, екстровертните лидери създават с 14% по-малки печалби от интровертите. И тъй като светът продължава да се променя под напора на технологичната революция, постепенно се променя и начина, по който работим и учим.

Според доктор Скот Кауфман, екстровертите и интровертите имат много различна ценностна система. Екстровертите са привличани от материални награди, като големи офиси, шестцифрени заплати, секс и престиж. От своя страна интровертите се радват на абстрактните неща, като чувството, че могат да променят средата около себе си.

Докато екстровертите предпочитат да променят границите на външния свят, интровертите изучават тези на вътрешното си съзнание. Това не означава, че интровертите са изолирани същества без изкушения, а по-скоро че не измерват цената си в банкови сметки и любовни срещи.

Психологически разлики

Разликите между интроверти и екстроверти могат да бъдат проследени до бащата на аналитичната психология Карл Густав Юнг. Основният проблем на западното общество обаче е, че то винаги е стигматизирало едните, докато идеализира другите.

Юнг смята, че докато екстровертите проявяват харизма, която ги привлича към повърхностното, в дългосрочен план личностните им характеристики пречат на иновациите.

Екстровертите по-рядко проявяват самокритика и приемат конвенционалните идеи като абсолютна истина. Те често приемат времето, което прекарват сами, като негатив и са твърде зависими от одобрението на другите.

Техният стремеж към публично признание и внимание може да задуши другите членове на екипа и да ги накара да пропуснат критичните идеи за развитие. Докато екстровертите са добри в приказките, интровертите са добри слушатели.

И докато насаденото убеждение, че да бъдеш сам е същото като да бъдеш самотен, само се заздравява от апетита за технология, която да ни сближава, е важно да разберем, че интровертите не желаят изолация. Разликата между "самотен" и "сам" е на практика огромна пропаст между обстоятелства и избор.

Виж още: 8 признака на слабия лидер​

"Нашата култура ни кара да живеем единствено като екстроверти. Обезкуражаваме вътрешното си пътешествие и търсенето на личен баланс. Заради това сме го загубили и трябва да го открием отново“, казва писателката Анаис Нин.

Марк Зукърбърг, Стив Возняк и Ейбрахам Линкълн са лидери, които използваха харизмата си, за да вдъхновят останалите. Тяхното смирено поведение в работна среда е помогнало на останалите да освободят идеите си и да ги реализират по най-добрия начин.

В момент, в който сме изправени пред технологични, социални и екологични проблеми със зашеметяваща сложност, разликата в перспективата може да се окаже огромна.

Предимствата на лидерите интроверти

Според Дженифър Кануийлър, автор в областта на лидерството и мениджмънта, има поне пет причини интровертните лидери да са по-добри: 

1. Първо мислят, а после говорят
2. Фокусират се върху нещата в тяхната дълбочина
3. Действат спокойно
4. Оставят действията да говорят за тях
5. Могат да се справят със самотата

Източник: сп. "Плейд зебра", iedp.com, TED