Как да разпознаем лошия ръководител

Развитието на всяка една компания до голяма степен зависи от нейния лидер. Той е капитанът на кораба и всичко зависи от способността му да определя посоката, в която компанията да се развива. Негова е и задачата да подбере качествени мениджъри, които да му помагат.

Затова и е толкова важно да разпознаваме както добрите, така и лошите лидери.

Според Бърнард Мар - основател и изпълнителен директор на Advanced Performance Institute, както и автор на редица бестселъри, посветени на методите за повишаване на ефективността на бизнеса, определя няколко черти на характера са сигурен сигнал, че човекът няма да изпълнява успешно ръководна длъжност. 

В статия, публикувана на профила му в LinkedIn, Бърнард Мар систематизира признаците, по които лошият лидер може да бъде разпознат:

1. Неумение да се поставя на мястото на другите

Това е един от най-сигурните сигнали за лош ръководител. Ако човек на отговорна длъжност, не може да влезе в положението на друг човек и да разгледа нещата от друга гледна точка,той не може да изпълнява ролята на лидер. 

2. Страх от промени

За всеки е ясно, че всяка промяна крие риск за много неща, особено когато тя е свързана с огромни финансови средства или работни места. Без промени обаче, напредъкът е немислим, а лидерите са необходими именно за да преведат благополучно всички останали през тях. Хората, които не са в състояние да посрещат промените с оптимизъм, не са подходящи за ръководители. 

3. Прекалена готовност за компромиси

Способността да намира решения и да стига до ситуации, в които всички страни печелят е това, което отличава роденият лидер, но човек, който е готов прекалено бързо да търси компромиси със собствените си идеи и убеждения не е полезен за никой екип. Ръководителят трябва да намира адекватен баланс между разбирането за това кога трябва да отстъпи и кога е необходимо да държи на своето виждане за ситуацията. 

Виж още: Митове за лидерството

4. Прекалена властност

Широко разпространена заблуда е, че властните хора стават успешни ръководители. Всъщност е точно обратното. Човек, който отправя забележки към всички и раздава заповеди наляво и надясно, е малко вероятно да допринесе за развитието на лоялни взаимоотношения или за това подчинените му да се чувстват уверени. Истинските лидери имат свои последователи, които по собствено желание работят под тяхно ръководство. 

5. Нерешителен и безхарактерен

Лидерите трябва да могат да вземат решения. Затова ръководната длъжност явно не е подходяща за човек, който винаги се колебае при всеки избор: от стратегически важния - например кой да се занимава с ключов клиент, до незначителния – например къде да обядваме днес. Такова поведение показва липса на увереност в собствените преценки и възможности и е несъвместимо с ролята на лидер. 

6. Неумение да преценява хората

Човек, който неправилно преценява заобикалящите го, независимо дали те са колеги или приятели, който постоянно оправдава нечии постъпки или просто не е в състояние да разпознае истинския характер на тези, с които редовно общува и взаимодейства, едва ли ще си избере сътрудници, заедно, с които да постигне безспорни успехи.  

Виж още: Забранената дума за лидерите

7. Липса на баланс в живота

Служителят, който всеки ден пристига в офиса пръв и си тръгва последен, изглежда много подходящ претендент за повишение. Така е обаче само на пръв поглед. Не се ли питате, какъв е жизненият баланс на такъв човек? Липсата на баланс може да бъде предвестник на прегаряне, а също така може да подсказва, че този кандидат за ролята на лидер ще предявява прекалено високи изисквания към останалите членове на екипа.

8. Липса на скромност

Човек, който действа така, сякаш сам може да свърши цялата работа и единствен той може да я свърши правилно, едва ли ще се окаже блестящ ръководител, защото ще бъде прекалено зает с други неща. Микромениджърите не са подходящи за ролята на лидер. 

Виж още: Лицата на фирмения лидер

Разбира се, ако човек притежава един от изброените недостатъци, това не значи, че трябва незабавно да изхвърлим кандидатурата му за евентуална ръководна длъжност. Много хора успяват да преодолеят някакви свои недостатъци. Но ако кандидатът притежава повече от една от изброените характеристики, очевидно, за момента, той все още не е готов да бъде мениджър. 

Източник: LinkedIn Pulse