Бившият депутат живял 14 години в страх от инфаркт или инсулт, умира пред ресторант като героя си от "Мисия Лондон"

Бившият депутат от "Атака" Павел Чернев се прости внезапно с живота в събота следобед в ресторант в столичния кв. Лозенец. На ексдепутата, който се намира в заведението със свои приятели, внезапно му става лошо и излиза навън да глътне въздух. След това изведнъж се свлича. Приятелите и хора от персонала тутакси звънят на 112, но е твърде късно - дошлите лекари само констатират смъртта на 46-годишния юрист.

Според първоначални данни на лекарите тя е причинена от белодробна тромбоемболия, но се появиха и коментари, че става дума за инфаркт. Линейката е пристигнала на мястото на шестата минута, казва пред БТА директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев. По думите му подобно състояние е неспасяемо и изисква лекарска намеса до петата минута.

Павел Чернев сякаш е предчувствал смъртта си - в последните 14 години той живее в постоянен страх, че ще го покоси инфаркт или инсулт, пише "Стандарт". По онова време той получил дискова херния и едно от лекарствата, които пил, се оказало рисково.

"Предписаха ми гадни лекарства, особено едно от тях беше отвратително. След години с ужас разбрах, че са го спрели - избило сума ти хора", казва преди време пред медиите Чернев.

Хернията се отключила у Чернев след смъртта на баща му, която по злокобна ирония на съдбата е точно на рождения ден на Павел. Заради това той спира да чества датата, на която се е родил.

"Зарекъл съм се, че няма да почитам тоя ден до края на живота си. Не е ли повече от жестоко на рождения ти ден да научиш, че баща ти е починал? Той беше кумир за мен. И до днес не мога да го прежаля", разказва по-късно Чернев. След като заболява, следват месеци, в които

пие лекарствата с шепи

от което напълнява с над 30 килограма. Преди това поддържал атлетична фигура и спортувал ежедневно, тренирал е джудо и карате. "Не съм роб на суетата. В някакъв момент се надявам да отслабна", казва тогава националистът.

Неговата политическа активност започва още по време на окупационната стачка на Софийския университет през 1990 г. През 1997 г. Чернев е в първите редици на протестите срещу управлението на Жан Виденов. На местните избори през 2007 г. той е кандидат за кмет на София. Той бе депутат в 40-ото Народно събрание, а след излизането си от него се връща към практиката си като адвокат.

Създава и своя партия "Свобода", като преди това между него и Волен Сидеров избухва скандал. През 2014 г. "Свобода" за кратко е част от Патриотичния фронт. В последните дни Чернев защитаваше в съда бияча от бул."Черни връх" Симеон Христов, който преби шофьор след катастрофа в София.

"Павел Чернев беше първо приятел, после мой адвокат. Смъртта е голяма загуба за всички, той беше истински родолюбец, човек с широко сърце", каза в студиото на Би Ти Ви клиентът му. Той сподели, че е отишъл на мястото на инцидента веднага щом е разбрал за случилото се.

Ексдепутатът обича купоните, публичността, споровете. Той участва не само в реалити шоуто "ВИП брадър 5" през 2013 г. - Чернев е част и от сериала "Под прикритие", където играе наркодилър, приема роля и във "Мисия Лондон" (2010). Иронията е, че в този филм, точно както в живота, героят на Чернев намира смъртта си пред ресторант.

В лентата на режисьора Димитър Митовски ексдепутатът играе ролята на руски бандит, който помага на българските мошеници да въртят далавери.

Героят му Батката загива нелепо от ръката на руски килър, в чиято роля влиза друг непрофесионален актьор - певицата Андреа. Снимка: СИА / Jan Letocha

След смъртта на Чернев

скръбни статуси заляха "Фейсбук"

Редом с тях се прокрадваха и съмнения, че смъртта му може да не е напълно естествена. "Винаги е много тъжно, когато се прощаваме с добри и достойни хора. Голям човек, умен и смел. Истински мъж, обичащ България. Делата ти обаче не бяха напразни! Почивай в мир, Приятелю!", написа боксьорът Кубрат Пулев.

"Повече от 15 години приятелство. За добро или лошо, беше забавно. Беше луд по цялата глава и за още трима. Но независимо от всички превратности на съдбата, винаги си остана достоен български националист. Остана в редицата. До нас. Щяхме да се виждаме днес-утре, да пием по коняк. Явно срещата се отлага. Мамка му, не е истина просто. Ще ни липсваш. Сбогом. Почивай в мир", написа пък Ангел Джамбазки.

Половинката на Пулев, фолкпевицата Андреа, която игра с Чернев в "Мисия Лондон", написа: "Никога няма да забравя колко добър и истински човек си! Почивай в мир, Павка!".

И друга известна красавица изрази във "Фейсбук" скръбта си - Моника Валериева. Моделът публикува снимка, на която са в обща компания, и написа: "Дълбок поклон пред паметта ти, голям човеко! Голямо сърце, радвам се, че бях част от живота ти. Моите съболезнования на роднините му. Обичам те!".

Певицата Лияна, която се сближи с адвоката след участието им във "ВИП брадър", пък публикува на стената на Чернев думите: "Почивай в мир, приятелю! Светлината, която носеше в душата си, ще остане във вечността, така вечно ще останеш в сърцата на всички нас, които имахме възможност да познаваме Теб - голямото момче с огромното сърце!".

"Сбогом, Павка!!! Брате и приятелю!" - с тези думи пък актьорът Михаил Билалов се сбогува с ексдепутата, с когото заедно участват в хитовия сериал "Под прикритие".

На стената на Чернев във "Фейсбук" се появиха и намеци, че е починал

не от естествена, а от насилствена смърт

"Катедрата по криминалистика първо трябва да се произнесе за внезапната смърт. Не забравяйте, че често стават такива неща - същият е Ваньо Танов!", призовават някои. Други допълват, че трябва да бъдат извикани чужди медици, за да анализират храната, която е погълнал.

Също пред "Стандарт" своя спомен за Павел Чернев разказва историкът Божидар Димитров. Той го знаел от дете, защото известно време били съседи на столичната ул. "Кръстьо Сарафов".

"Беше будно и любознателно момче и такъв си остана до края на живота си. Изпитвам известна вина към него, защото, когато беше депутат, от църквата в село Старо Нагоричане, Македония, изнесохме заедно костите на цар Михаил Шишман, който е погребан там през 1330 г., след като загива в битката със сърбите при Кюстендил. Той много искаше да се похвали с това, но не можех да допусна усложняване на отношенията с властите в Скопие.

Забавното беше, че когато излизахме от църквата, двама македонски полицаи дойдоха при нас и ни попитаха къде отиваме. Решихме, че попът ни е предал, но те просто ни помолиха да ги откараме до Крива Паланка, че им е свършил бензинът. И така костите на цар Михаил Шишман, моя милост и Павката бяхме ескортирани почти до границата от македонската полиция..."

Депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов споделя пред вестника: "Не мога да кажа нищо лошо за Павката Чернев, не само заради принципа, че за мъртвите се говори или добро, или нищо. Лично с него не съм имал никакви проблеми или конфликти, бяхме си най-добри приятели до последно. Той беше искрен и убеден патриот, но с ексцентричен характер. Напусна "Атака" заради една глупава история с катастрофата на магистрала "Тракия", забравих вече годината, нещо не се разбраха тогава с Волен Сидеров и затова напусна партията."

Източник: в. Стандарт