Предвижда се и задължително нощно кормуване в шофьорския курс

Нови промени в Закона за движение по пътищата, приети преди второ четене от транспортната комисия в парламента предвиждат младите шофьори да нямат право да карат мощни коли, съобщава Нова телевизия. 

Управляващите предлагат по-ниско ограничение на скоростта за младите шофьори, както и обозначаване на колите им със стикер "Млад шофьор". Те смятат, че по този начин водачите ще бъдат още по-подготвени на пътя.

Статистиката показва, че за 2015 г. водачите със стаж до две години са причинили 483 тежки катастрофи. При тях са загинали 44 души, а ранените са 640. От началото на годината младите водачи са предизвикали 35 тежки произшествия. Загинал е един човек, а ранените са 41.

Друга промяна в Закона, която се предвижда, е кандидатите за шофьорска книжка да имат задължително нощно кормуване в шофьорските си курсове. Сред по-драстичните предложения е и забрана за каране след полунощ.

Виж още: А ние си измираме по пътя​

Предстои да бъде решен и казусът дали една, или две години взелите книжка ще се водят за млади водачи. Борбата срещу войната по пътищата трябва да започва от ранна детска възраст, категорични са законодателите. 

Все още не е ясно дали новите промени ще успеят да стигнат до второ четене на Закона за движение по пътищата.

Идеята за забрана на достъп до мощни автомобили за младите шофьори не е нова. В това Народно събрание тя беше предлагана вече веднъж, но не успя да мине. 

Източник: Нова телевизия