Григор Димитров изгуби полуфинала от откритото първенство на Австралия по тенис след епичен петчасов двубой, завършил 2:3 в полза на съперника му - но коментира: "Тръгвам си с високо вдигната глава"

Рафаел Надал не бе на себе си от радост след победата над Григор Димитров в полуфинала на откритото първенство на Австралия.

Двамата тенисисти съотвориха истинска гладиаторска битка в Мелбърн, продължила почти пет часа. Испанецът спечели с 6:3, 5:7, 7:6(5), 6:7(4), 6:4.

"Не мога да опиша емоциите - ранните шансове, трудностите в края. Григор игра невероятно. Беше страхотен мач. Чувствам се доволен, радостен съм, че бях част от такъв мач. Публиката беше просто невероятна. Благодаря ви много за подкрепата през тези две седмици", бяха първите думи на Рафа след победата.

"Когато работиш здраво след изминала тежка година,

е нужно време, за да си върнеш нивото, което си имал преди. След като се наложи да пропусна време заради контузия, беше трудно да се върна. Прекарах месец и половина вкъщи и честно казано не съм си мечтал, че още във втория си турнир ще съм на финал на Australian Open. Чувствам се късметлия, че съм тук", каза още Надал.

Виж още: Защо Григор беше непобедим тази година

На финала испанецът ще играе с най-големия си съперник през годините - рекордьора по титли от Големия шлем Роджър Федерер.

"Надявам се да се възстановя. За мен да играя с Роджър е привилегия. Хубаво е, че имаме още един шанс да се изправим на финал в Големия шлем. След миналата година, когато и двамата имахме проблеми, не съм вярвал, че това ще се случи. Бях с Роджър на откриването на академията ми в Майорка и мога само да му благодаря за този жест. Очакваше се да направим един демонстративен двубой, но тогава той имаше проблем с коляното, а аз - с китката. Разменихме няколко удара с децата, а ето ни сега двамата сме на финала тук, в Австралия", коментира още Надал, цитиран от Sportal.bg.

"Никога не е лесно, когато загубиш подобен мач. Въпреки това съм доволен от много неща. Ще остана позитивно настроен и с високо вдигната глава - сподели от своя страна най-добрият български тенисист на пресконференцията след двубоя. - В момента Рафа заслужава всички похвали, защото е такъв борец. За мен беше чест да играя в такъв мач срещу него.

Това ми показва, че съм на прав път.

Опитвам се да взема всички позитиви от този месец в Австралия. Сигурен съм, че поглеждайки назад към мача, ще видя неща, които е можело да направя по-добре. Но мога да кажа едно - че се раздадох на корта. Горд съм от това. Горд съм от отбора ми, горд съм от треньора ми, от всички, които се грижеха за мен. Беше много напрегнато. Сега можем да отдъхнем малко, преди отново да се заловим за работа."

Това е един от най-вълнуващите мачове, в които съм играл, категоричен бе Гришо и добави: "Мисля, че за първи път играя в двубой, продължил повече от четири часа и половина. За съжаление не завърши по начина, по който исках. От друга страна, това беше суперпреживяване с играч като Рафа. Днес се видя какво представлява той.

Усещах, че малко забавя в един момент, но той е толкова опитен и е знаел какво прави в тези моменти. Това беше решаващо. Особено при двете възможности за пробив, които имах в петия сет. При първата мисля, че можех да направя повече, но след това той вдигна нивото. Това правят големите играчи. Той вкара невероятен удар", коментира още Григор и допълни:

"Разочарован съм, но не не обезсърчен,

защото това е едва вторият ми полуфинал на Голям шлем. Ще се върна към мача, ще видя какво е можело да направя по-добре. Това е опит и трябва да извлеча ползите от него. Това, което ще бъде трудно за мен следващите три-четири дни, е да приема случилото се. Да не си мисля: "Бях толкова близо", а да оценя постигнатото. Беше страхотно начало на годината. Не се случва толкова често да започнеш с 10 поредни победи."

Димитров обобщи, че като цяло се е чувствал добре в мача: "Дори да бяхме играли и след петия час, чувствах, че имам още много енергия, което е хубаво за мен. Плюс това, оставах до късно доста вечери, а не ми се спи или нещо такова, което е добър знак. Физически всичко е страхотно. Нямаше схващания."


 

Източник: Sportal.bg