Няколко дни преди 45-ия си рожден ден легендарният пилот от "Формула 1" е в болница в критично състояние

Михаел Шумахер постъпи в кома в университетската болница на френския град Гренобъл с мозъчна травма, след като паднал по време на ски и главата му се ударила в камък под снега. Шампионът карал празниците в Алпите и в неделя сутринта се спускал извън пистата заедно с 14-годишния си син.

След като претърпя неврохирургична интервенция, състоянието му остана критично, а ден по-късно бе съобщено, че се бори за живота си и изходът е неясен. При подобни обстоятелства през 2009 г. Лиъм Нийсън изгуби съпругата си, актрисата Наташа Ричардсън, която бе едва на 45. След смъртта й скиорите и сноубордистите все по-често слагат каски, отчита Би Би Си. Самият Шумахер също носел предпазен шлем.

Това не е първият сериозен инцидент с него - през 2006 г. той катастрофира с мотоциклет в Испания с травми на шията и гръбнака, но успява да се възстанови. По-рано, през 1999 г., чупи крака си по време на състезание за Голямата награда на Великобритания.

Най-успешният пилот във "Формула 1" за всички времена е роден на 3 януари 1969 г. в западногерманския град Хюрт, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Седемкратен шампион във "Формула 1", първите два пъти с "Бенетон" през 1994-95 г. През 1996 г. преминава в тима на "Ферари" и от 2000-та печели с тях пет последователни титли.

След тригодишна пауза, през 2010-а той се завръща на пистата, този път в отбора на "Мерцедес GP". За три години обаче успява да се изкачи само веднъж на почетната стълбичка (за 155-и път в кариерата си) и се пенсионира окончателно на 43-годишна възраст в края на 2012-а. Сега е посланик на марката "Мерцедес-Бенц" и партнира в разработването на технологията им Intelligent Drive.

Шумахер тества новата C-класа, декември 2013 г. Снимка: "Даймлер"

За 19 години зад кормилото е постигнал 91 победи в общо 303 старта от автомобилния шампионат по цял свят, за първи път в Белгия през 1992-ра, а за последно - в Китай, 2006 г., припомня Би Би Си.

Малкият му брат Ралф Шумахер също се състезава с успех във "Формула 1", а през 2001-ва в Монреал двамата печелят съответно първо и второ място в състезанието за Голямата награда на Канада.

През 2008 г., заедно с други известни спортисти, Михаел се снима във филма "Астерикс и Обеликс на олимпийските игри" заедно с настоящия президент на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод - като участник в надпреварата с колесници. 

Много колеги и приятели на шампиона изразиха в социалните мрежи надежди за неговото възстановяване. Край болничното му легло е и семейството му - съпругата Корина и двете им деца.

Шумахер позира с модел от А-класата на "Мерцедес А Ем Ге", 2012 г.