Румен Радев се родее с Петър Стоянов по доверие в първата си година на "Дондуков" 2. Какво още сочат социологическите проучвания за президентската институция от Желю Желев насам

Първите 365 дни на Румен Радев на "Дондуков" 2 са най-благоприятната като обществено доверие стартова година за български президент, откакто поста зае Петър Стоянов.

Виж още: Руският президент стана по-популярен от американския

Институцията е приключила годината с 56% доверие и 29% недоверие, с което Радев е най-популярната политическа фигура в страната. Сравнително високо доверие има и вицепрезидентът Илияна Йотова, сочат данните на "Галъп интернешънъл".

Доверие в нея имат около 1/4 от българите, а недоверието е между 50 и 60% - останалите се колебаят или не са чували за нея, но това все пак нарежда бившата евродепутатка от БСП сред политиците със сравнително добри стойности на доверие.

Тенденцията от началото на 90-те до днес

Най-неблагоприятна е била началната картина на доверие в президентския мандат на Росен Плевнелиев, а най-високи стартови равнища на доверие е имал президентът Петър Стоянов - дошли в контраст на изключително тревожно масово съзнание заради политическа и икономическа криза от 1996-97 г., коментират социолозите.

Президентите Желю Желев и Петър Стоянов са започвали престоя си на "Дондуков" 2 с по-високи нива, но с постоянен спад. Първият мандат на президента Георги Първанов пък е започна с около 50% доверие. Бившият лидер на БСП е и единственият президент, доверието към когото се е покачвало в хода на самия мандат - противно на обичайната тенденция доверието да спада в хода на мандата.

Виж още: Петър Стоянов: Президентът се нуждае от солидарност от българската десница

Вторият мандат на Първанов, от друга страна, е започнал с по-високо доверие, но се характеризира и с бърз спад.

На този фон устойчиво високите нива на доверие в първата година на Радев - без съществени спадове - му отреждат едно от най-благоприятните места сред президентите досега, отбелязват от "Галъп", но напомнят, че мандатът на Стоянов е започнал във времена с доста по-голям идеологически градус и амплитуди в общественото мнение.

Тенденцията от президентските избори през 2016 г. до днес

Ниските нива на доверие в президентската институция, характерни за мандата на Росен Плевнелиев (2012-17 г.), миналата година са заменени от чувствително по-позитивни обществени нагласи. Спирането на ръста в нивата на доверие към Радев се обяснява от социолозите донякъде и с напрежението между президента и представителите на партия ГЕРБ, но по-вероятно е да става дума за достигане на естествени възможни "тавани" на подкрепа.

Виж още: Плевнелиев посочи трите грешки на Румен Радев като президент

Видео: Първият месец на президента Радев

Източник: "Галъп интернешънъл"