Философът д-р Желю Желев беше най-емблематичният политик от първите години на българския преход, лидер на демократичната опозиция след Десети ноември и държавен глава през 1990-97 г.

На 79-годишна възраст днес внезапно почина първият демократично избран президент на републиката д-р Желю Желев, съобщиха от "Дондуков" 2.

Философ и виден дисидент, общественик и държавник, д-р Желев е основен инициатор и съосновател на Клуба за гласност и преустройство, а през декември 1989 г. става един от основателите на Съюза на демократичните сили (СДС).

След първите демократични избори през юни 1990 е председател на Парламентарната група на СДС във Великото народно събрание (ВНС).

На 1 август 1990 г. ВНС го избира за президент на Република България, а на 19 януари 1992 г., съгласно новата Конституция на страната, е избран за пълен мандат като държавен глава пряко от народа.

От 1993 г. е патрон на Либералния интернационал, а от 1997 г. - почетен председател на партия "Либерално-демократична алтернатива". Освен на фондация "Д-р Желю Желев", е основател и президент на Балканския политически клуб.

Носител е на най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" I степен, както и на множество академични и държавни награди.

Автор на книгата "Фашизмът", в която разглежда генезиса, общото и различното между "тоталитарните близнаци" - комунизма и фашизма.

Миналото лято анкета на "Нашънъл джеографик" го определи за най-емблематичното политическо лице на 90-те години у нас.

Д-р Желев с президента Петър Стоянов (1997-2001) и настоящия държавен глава Росен Плевнелиев на откриването на паметника на писателя Георги Марков на столичния пл. "Журналист", 11 ноември 2014 г.