Кубрат Пулев надви британеца с 2:1 съдийски гласа в боксовия двубой за европейската титла и елиминационния мач за световната купа на IBF в Хамбург

Кубрат Пулев спечели европейската титла в тежка категория и елиминациония мач за световната купа на IBF в Хамбург, Германия, което му дава втори шанс да завоюва първото място в света.

Българинът, който имаше в досегашния си актив 22 победи, една загуба и 12 нокаута, се изправи срещу британеца Дерек Чисора (25 победи, пет загуби, 17 нокаута) и спечели с 2:1 съдийски точки.

Професионалният ни боксьор, който три дни по-рано навърши 35, демонстрира по-добра кондиция и остана свеж до края на срещата, а Чисора не издържа на темпото му. На няколко пъти реферите предупредиха британеца за поведението му на ринга.

Спечелих горе-долу с всичко: добрата защита, концентрацията, мобилизирана и дисциплинирана игра, коментира шампионът по "Диема спорт", където беше излъчен мачът.

В хода на двубоя Пулев пласира няколко отлични удара и така постепенно наложи преимуществото си, без да губи контрол върху срещата. Победата му днес означава и шанс да стане официален претендент за титлата на Международната боксова федерация, като най-вероятно му предстои да играе срещу победителя от мача Джоузеф Паркър-Карлос Такам.

От ноември 2014, когато не успя да детронира Владимир Кличко, Кобрата надделя и над Джордж Ариас и Морис Харис. 32-годишният Чисора, който оспорваше световната титла на Виталий Кличко през февруари 2012, също беше в добра форма, благодарение на която нямаше загуба в последните си пет излизания на ринга.

Дерек казва, че не се плаши от мен, но видях как изпи бързо чашата си вода - явно е, че е много жаден, а аз съм жаден за битка, защото мина доста време от последния ми мач, каза Пулев на първата пресконференция за мача в средата на март.

"Боксът е велик спорт, не е уличен бой. Смятам, че съм по-добре подготвен. Истината е една и ще стане ясна на 7 май в Хамбург. Според мен най-силната страна на Дерек е шоуто", заяви тогава Кобрата, като изрази надежда в близко бъдеще мачове от подобен ранг, а защо не и за световната титла, да се провеждат у нас, и то при още по-голям интерес.

"Не съм виждал атлет, който да е толкова обичан от собствения си народ. Ако не беше Пулев, може би никога нямаше да посетя България", сподели на свой ред Чисора и допълни:

"Очаквам страхотна битка срещу този воин на 7 май, но просто съм по-добрият. Боксьорите даваме всичко от себе си, ние сме като гладиатори. Не се страхувам от Пулев. Единственият човек, от когото се страхувам, е едно малко момиче, моята дъщеря."

Британецът позира с българския трикольор и увери, че е в страхотна форма, която преди мача ще поддържа с тренировки в САЩ.

На претеглянето ден преди мача обаче избухна скандал, след като човек от щаба на Пулев метна бутилка минерална вода по съперника му, който на свой ред потърси саморазправа.

Източник: "Тим Зауерланд", Sportal.bg, Нова телевизия