Какво показва разбивката по държави на вота от есемеси, телефонния обаждания и мобилно приложение, която не беше представена в прякото предаване на резултатите от финала в Стокхолм

България е победител в Евровизия 2016 според зрителите от Кипър и Испания. В Австралия и Македония тв публиката ни слага на второ място, а на трета позиция ни подреждат във Великобритания, Сърбия, Албания, Азербайджан, Малта.

Това показва детайлната справка за гласуването в снощния финал на 42-те участнички в тазгодишния песенен конкурс. Благодарение на зрителския вот песента If Love Was a Crime, изпълнена от Поли Генова, се изкачи с три позиции нагоре и се класира на рекордното за страната ни четвърто място.

Тази година новият регламент постанови държавите да оповестят своите 10 фаворита не според получените есемеси, телефонни обаждания и гласове, подадени чрез мобилно приложение, както беше досега.

Разпределението на точките беше направено от националните журита, съставени от по неколцина музикални професионалисти. Техните решения имаха еднаква тежест със симпатиите, проявени от аудиторията на конкурса, която тази година надхвърли 200 млн. души пред тв екраните и в интернет.

Виж още: Чужди медии: България беше ограбена на Евровизия

Българските зрители са присъдили своите 12 точки на Русия, в чийто авторски екип беше Филип Киркоров, 10 точки на Украйна и осем точки на оценената най-високо от журито песен на Армения.

Професионалните си оценки са дали Михаил Белчев, Йоанна Драгнева, Теди Кацарова, петият от Евровизия 2007 Стоян Янкулов-Стунджи и Ангел Заберски-син, които не са присъдили нито една точка на победителката в конкурса - Джамала (Украйна) с "1944"

Някои от участниците в селекцията на българската песен и журито коментираха днес, че когато конкуренцията е силна, националните журита умишлено дават по-ниски оценки, "за да не може да се промъкне някоя малка България между капките". Като гласували нарочно за лоши парчета и против силната песен, те се опитвали да предотвратят конкуренцията на собствените си държави.

Затова извадихме данните за България от т.нар. televoting, които показват и как са гласували сънародниците ни зад граница:

12 точки, 1-во място: Кипър, Испания
10 точки, 2-ро място: Австралия, Македония
8 точки, 3-то място: Великобритания, Сърбия, Албания, Азербайджан, Малта
7 точки, 4-то място: Гърция, Израел, Италия

5 точки, 6-о място: Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Ирландия, Черна гора, Норвегия
4 точки, 7-о място: Беларус, Финландия, Германия, Унгария, Швеция
3 точки, 8-о място: Сан Марино, Грузия, Полша
2 точки, 9-о място: Украйна, Словения, Босна и Херцеговина, Молдова
1 точка, 10-о място: Холандия, Хърватия, Латвия

В челната десетка на държавите, които получават точки, не са ни поставили зрителите в Армения, Дания, Естония, Исландия, Литва, Русия, Швейцария.

Журито от музикални професионалисти в останалите 41 държави също е оценило високо нашата песен, но ако разчитахме само на тях, щяхме да останем на седмо място.

Българската делегация в "Глобен арена" реагира при оповестяването на резултатите, снимка: Thomas Hanses (EBU)

Без точки останахме от 18 национални журита: Австрия, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Молдова, Русия, Сан Марино, Испания, Швеция, Холандия.

Никое национално жури не ни присъди максимума - 12 точки, но в пет държави имахме по 10 точки, което се равнява на втора позиция. За България гласовете на професионалистите ни отредиха следното:

10 точки, 2-ро място - Ирландия, Малта, Франция, Словения и Македония
8 точки, 3-то място - Азербайджан, Норвегия и Австралия
7 точки, 4-то място - Израел и Армения
6 точки, 5-о място - Дания и Белгия
5 точки, 6-о място - Великобритания
4 точки, 7-о място - Албания, Сърбия
3 точки, 8-о място - Полша, Босна и Херцеговина
2 точки, 9-о място - Черна гора, Литва
1 точка, 10-о място - Украйна, Беларус, Латвия, Швейцария

Стана още ясно, че във втория полуфинал на 12 май, четвъртък, когато България се класира по-нататък, сме заели петото място от общо 18 държави, от които 10 финалистки. Там най-много точки, по 10, сме получили от журитата в Италия и Норвегия, а Австралия и Македония са ни присъдили по осем.

Източник: Eurovision.tv