Най-скъпо излиза образованието във Великобритания, в Германия в някои университети е безплатно

Все повече български абитуриенти проявяват интерес да учат в чужбина, констатира Би Ти Ви. По данни на консултантските компании петте държави, където българчетата биха искали да бъдат студенти, се подреждат така: Великобритания, Холандия, Германия, Дания и Франция.

Таксите в различните университети и държави варират. Най-скъпо в предпочитаните от учениците държави излиза образованието във Великобритания - повечето университети искат около 9000 лири стерлинги годишно. Малко по-евтино е в Холандия.

Във Франция таксите са символични - около 200 евро, докато в Германия някои университети предлагат безплатно обучение, а други отново искат такси от 400 евро. В Дания обучението също е безплатно.

Виж още: Всеки трети абитуриент се стяга за Терминал 1 или 2

Репортажът разказва за Райчо Райчев - пример за дванайсетокласник, който търси възможности за образование в чужбина. Насочил се е към Холандия и Дания, за да учи "Бизнес и политика" или "Международни отношения". Това че във втората страна образованието е безплатно за него не е определящ фактор.

В Дания пък стандартът на живот е доста по-висок, отколкото в Холандия, но и двете страни предоставят възможност, когато студентът учи и работи, да получава и допълнително финансиране от страната, посочва Райчо.

След дипломирането младежът мечтае да се върне на работа у нас: "Искам да направя нещо, с което да подобря стандарта на живот, дори да е в малък аспект, но това е много важно, за да можем да се чувстваме по-щастливи в нашата страна."

Виж още: 80% от зрелостниците стават студенти

Според консултантите мераклиите да учат в чужбина трябва още в X клас да се ориентират с тест дали интересите им съответстват на специалността, която са избрали.

Така например те трябва да преценят дали маркетингът е тяхната специалност - макар че звучи модерно и интересно, - ако не обичат много математиката, разяснява Стефка Златева, координатор на проект "Световно образование".

Експертите предупреждават, че в някои страни университетите нямат достатъчно общежития и се налага да се търси квартира, а онези, които са на добра цена и най-близо до учебните заведения много бързо се изчерпват.

Най-често на българските студенти се налага да живеят на свободен наем във Франция и Германия, докато във Великобритания повечето са в общежития.

Според консултантите около 10% от завършващите училище българчета кандидатстват в чужди университети, но успяват да влязат не повече от 7%. Причината за неуспеха обикновено е липсата на добра подготовка по чуждия език.

Виж още: Българското висше - масово и некачествено

Източник: Би Ти Ви