Всеки трети абитуриент смята да кандидатства в чужд университет тази година, става ясно от изследване на консултантска къща.

Половината от анкетираните предпочитат да останат в България и вероятно ще изберат някой от родните висши училища. 35% са категорични, че нямат никакво намерение да се доверяват на родното и предпочитат да учат в чужбина, пише в. "Телеграф". Това са основно ученици от софийските и варненските училища, пояснява Ирина Христова от консултантската къща.

Повечето младежи от страната пък посочват, че ще учат в България. Половината от желаещите да учат в чужбина заявяват, че първият им избор е Великобритания. До миналата година 90% от всички мераклии посочваха единствено британските вузове. 

От консултантската къща са категорични, че през 2014 г. половината кандидати ще предпочетат Дания и Холандия. В скандинавската държава образованието е безплатно, а в страната на лалетата таксите са в пъти по-ниски в сравнение с Англия. 

Много малко са студентите, които са се отказали заради блокираните целеви помощи и студентски кредити за българите във Великобритания. През миналата година е имало 30 кандидатури в Оксофрод и Кеймбридж, като осем българчета са одобрени и ще учат в суперелитните университети. 

Най-предпочитаните специалности остават IT и инженерни технологии, право, дизайн, икономика, бизнес и маркетинг.