След вчерашния личен рекорд българката регистрира второто си най-добро постижение в тази дисциплина

Ивет Лалова-Колио завърши на седмо място в дисциплината 200 м гладко бягане в един от най-силните финали в историята на световните първенства. На шампионата в Пекин 31-годишната българка постигна 22,41 сек - вторият най-добър резултат в кариерата й на тази дистанция след вчерашния й личен рекорд на полуфинала.

Със златото се окичи холандката Дафне Схипърс, която спря хронометрите на 21,63 сек. С този резултат тя се нарежда на трето място във вечната ранглиста на дисциплината, като преди нея са единствено американките Флорънс Грифит-Джойнър с 21,34 сек и Марион Джоунс с 21,62 сек. Постижението й подобри с осем стотни 36-годишния европейски рекорд на Марита Кох, регистриран през 1979 г.

23-годишната Схипърс, която е новата "най-бърза бяла жена в света", има множество постижения не само в спринта, но и в други дисциплини като седмобоя и дългия скок. Въпреки че остана втора на 100 м след Шери-Ан Фрейзър-Прайс (Ямайка), победата й тук беше прогнозирана от Ивет и българката беше сред първите, които я поздравиха за златото.

Сребърния медал в Пекин спечели Илейн Томпсън (Ямайка), също с личен рекорд - 21,66 сек, който й отрежда пето място във вечната ранглиста на 200 м при жените. Това е и нов национален рекорд на Ямайка. За бронзовото отличие се пребори сънародничката й Вероника Кембъл-Браун, която финишира за 21,97 сек.

Преди Ивет във финала се наредиха още Кандис Макгрон (САЩ) с личен рекорд 22,01 сек, Дина Ашър-Смит с нов британски рекорд - 22,07 сек, и Дженеба Тармох (САЩ) с 22,31 сек.

Това беше първото участие за Ивет във финал на 200 метра в световно на открито, припомня Sportal.bg. Само две други българки са постигали това на планетарно първенство в тази дисциплина - Анелия Нунева, която става шеста в Хелзинки през 1983 г. с 22,63 сек, и Надежда Георгиева, класирала се осма в Рим през 1987 г. с 22,55 сек.

Източник: Sportal.bg