Родният му клуб "Кавалиърс" спечели 70-ите финали в НБА срещу досегашния шампион "Голдън стейт уориърс" за първи път в близо половинвековната си история - и това докара сълзи в очите на топбаскетболиста (видео)

"Кливланд кавалиърс" спечелиха титлата в НБА за първи път в историята си! Отборът от Охайо, основан през 1970 г., триумфира след драматична победа в решителния седми мач от финалната серия срещу досегашния шампион "Голдън стейт уориърс" с 93:89.

Така звездата на клуба Леброн Джеймс изпълни дългогодишната си мечта да изведе "Кавс" до върха, след като на два пъти стана шампион с предишния си тим, "Маями хийт". Той направи трипъл-дабъл с 27 точки, 11 асистенции и 11 борби, като заслужено беше избран за най-полезен играч на финалите.

Виж още: Какво харесва Леброн Джеймс

В директния им спор за титлата миналата година надделяха "Голдън стейт", но сега "Кливланд" станаха първият отбор, който успява

да обърне финална серия след изоставане с една победа и три загуби

"Кавалерите" смълчаха публиката в "Оракъл Арена" с ефективна игра в защита и прецизни стрелби в решителните моменти от лидерите на отбора Леброн Джеймс и Кайри Ървинг, разказва Sportal.bg.

За разлика от тях големите фигури в противниковия състав не бяха на обичайното си ниво. Стеф Къри вкара 17 точки, а Клей Томпсън добави 14, но това бе твърде малко, за да може титлата да остане в Оукланд. Все пак отличен мач изигра Дреймънд Грийн, който записа 32 точки, 15 борби и 9 асистенции, но не получи достатъчно подкрепа от съотборниците си.

Сковани от огромното напрежение в мач №7,

двата отбора направиха много грешки, но интригата се запази до последните секунди, когато тройка на Кайри Ървинг наклони везните в полза на "Кливланд". "Воините" от "Уориърс" не успяха да отговорят, а след неточната далечна стрелна на Къри с отговорността да реши съдбата на двубоя и целия сезон се нагърби Леброн Джеймс.

Той беше фаулиран 10 секунди преди финалната сирена и вкара единия от двата наказателни удари, като направи преднината на тима си 4 точки.

Къри опита да запази надеждите на "Голдън стейт" със специалитета си, но и този път пропусна от тройката, а секунди по-късно Леброн вече плачеше от щастие, пише "Спортал".

Клубът от Оукланд, щата Калифорния, подобри рекорда за най-много победи в редовния сезон и влезе във финалната серия като фаворит, но опонентите им от Кливланд, щата Охайо, стигнаха до седми мач благодарение на звездата си Леброн Джеймс, който

реализира по над 40 точки в два поредни двубоя

В решителната битка "Уориърс" (Воините) имаха домакинското предимство, а на тяхна страна беше и статистиката, защото под ръководството на Стив Кър никога не бяха губили три поредни мача. Треньорът на "Голдън стейт" не можеше да използва титулярния си център Андрю Богът, а започналият вместо него Фестъс Езили беше крайно неубедителен.

"Кливланд" поведе в началото, но след тройка на Дреймънд Грийн домакините излязоха напред с 8:4. До края на първата част, завършила 23:22 за "Кавс", никой от съперниците не се откъсна с повече от 4 точки. "Голдън стейт" традиционно разчиташе на стрелбата от далечно разстояние, а "Кливланд" - на индивидуални пробиви от Джеймс и Ървинг.

"Кавалерите" пропуснаха първите си осем опита за 3 точки, а на другия полюс беше Дреймънд Грийн, който беше точен в пет поредни стрелби от далечна дистанция. Полувремето дойде при 7 точки аванс в полза на "воините" - 49:42, но те не успяха да задържат инициативата и разликата много бързо беше стопена. 

Силни изяви на Кайри Ървинг и серия от 11:0 донесоха шест точки преднина "Кливланд", преди Къри и компания най-после да намерят път към противниковия кош. Третата част завърши при 76:75 за "Голдън стейт" и за всички стана ясно, че

последните 12 минути ще са изпълнени с драматизъм

Домакините дръпнаха с 87:83 след 32-ата точка на Грийн, но резултатът беше изравнен при 89:89, а до края оставаха по-малко от четири минути. Последваха серия от пропуски и на двата отбора. ЛеБрон заби зверски чадър на Игуодала, за да удари часът на Кайри Ървинг. 53 секунди преди финалната сирена гардът на "Кавс" вкара тройка през Къри и доближи тима си до големия триумф.

Стеф Къри не успя да изравни, а след като Джеймс беше фаулиран и увеличи преднината на Кливлънд на четири точки 10 секунди преди края, нова неточна стрелба на Къри маркира края на юбилейния 70-и сезон в Националната баскетболна асоциация на САЩ, завършил с титла за "Кавс".

Източник: Sportal.bg