Антонио Бандерас, който трябваше да снима филм за художника под режисурата на Карлос Саура, сега се превъплъщава в него за втория сезон на "Геният" по "Нашънъл джеографик"

Антонио Бандерас е поредният актьор, който добавя във филмографията си ролята на Пабло Пикасо.

Историята на живота му винаги ме е впечатлявала и аз уважавам личността му безкрайно, а споделяме и общо родно място - Малага, споделя звездата от "Десперадо" за именития си сънародник.

Преди пет години той се канеше да снима с Карлос Саура филм за периода, когато художникът рисува прочутия си пацифистки шедьовър "Герника". Проектът с работно заглавие "33 дни" (не го бъркайте с The 33, по действителния случай с чилийските миньори - бел. ред.) обаче е в застой.

Подобен е статутът и на драмата за Джани Версаче, която трябваше да режисира Биле Аугуст ("Къщата на духовете") - и заради която Бандерас се записа да учи моден дизайн.

Сега, на 57, Антонио най-сетне има шанс да влезе в ролята на Пикасо във втория сезон на биографичната поредица "Геният", първата игрална продукция на "Нашънъл джеографик".

Премиерните епизоди на сериала, които се излъчиха през пролетта, бяха посветени на Алберт Айнщайн и получиха 10 номинации за тв наградите "Еми".

Виж още: Захари Бахаров козирува пред Джефри Ръш

През последните години испанският актьор участва в "Мокри поръчки" на Стивън Содърбърг, анимацията "Котаракът в чизми", "Кожата, в която живея" на Педро Алмодовар, "Алтамира", представен лично от режисьора Хю Хъдсън в София, както и в няколко филма, които засне у нас, като "Непобедимите 3" и "Живи машини".

Бандерас се е появявал и в друг биографичен филм за артсредите - "Фрида" (2002), редом със Салма Хайек и Алфред Молина. В предстоящия "Ламборгини" пък играе основателя на знаменитата марка автомобили Феручо Ламборгини, а Алек Болдуин е Енцо Ферари.

Иначе най-голямата звезда, играла Пикасо, е сър Антъни Хопкинс - през 1996 г. в "Да устоиш на Пикасо" (Surviving Picasso) на Джеймс Айвъри, където като Дора Мар му партнираше Джулиан Мур.

Художникът е сред героите и в ансамбловия "Полунощ в Париж", който донесе на реж. Уди Алън отличия за сценарий.

В списъка с актьори, които са се превъплъщавали в тази роля, намираме и Анани Явашев - в "Дали" от 1991-ва на испанеца Антони Рибас, където играят и други българи.

Пикасо рисува "Герника" (Guernica) през пролетта на 1937 г., след бомбардировката над едноименното баско градче по време на Гражданската война в Испания. Днес творбата може да се види в музея "Кралица София" в Мадрид (MuseoReinaSofia.es). Нейна репродукция - гоблен, украсява централата на ООН в Ню Йорк, пред заседателната зала на Съвета за сигурност