Често вместо здравословна храна, ядем поредния вреден продукт

Човек не може да живее здравословно, без да се храни здравословно. Не случайно се казва, че човек е това, което яде, и съответно трябва да внимаваме с какво реално се храним. Но понякога това, което ни се представя като здравословна храна, не е чак толкова здравословна. 

До голяма степен хората днес не знаят какво точно е полезно и в какви аспекти. Съответно се търсят алтернативни решения, но често вместо здравословна храна, ядем поредния вреден продукт. 

Ето точно такива храни, които са полезни, но не чак толкова, колкото са ни представяни: 

Салата Айсберг 

Не се заблуждавайте, в салатата айсберг има много вода и като цяло е добра за вас. Истината е, че в сравнение с другите зелени салати й липсва хранителна стойност. Тя не осигурява на тялото ви витамини и минерали, от които то се нуждае. 

Виж още: Орторексия, или Илюзия за здравословно хранене

Кафяв ориз 

Счита се, че кафявият ориз е по-полезен от белия. Това обаче не е вярно. В кафявия се съдържа определено ниво на антихранителни вещества като фитати, които могат да затруднят абсорбирането на минералите, които съдържа. 

Мюсли 

Вярно е, че мюслито предлага голям брой фибри и желязо, но това, което много от нас не знаят, е, че заедно с тези предимства то има много високо съдържание на калории имазнини, които не ви трябват, и съдържа много захар. 

Виж още: Здравословно ли е "здравословното хранене"

Банани 

Въпреки че бананите съдържат в себе си високи нива на полезен калий, те не са здравословни за хората, имащи нужда да поддържат ниски нива на гликемичния си индекс. В такива случаи се препоръчва авокадото, което има подобни функции и не вреди на никого. 

Сушени плодове 

Ако изборът ви е да ядете бонбоните или сушените плодове, плодовете са по-здравословният вариант. Знайте обаче, че е много по-здравословно да хапвате пресни плодове, вместо сушени. Те съдържат повече хранителни вещества и фибри, като нивото на захарта им е по-ниско. 

Виж още: Модерните храни, с които трябва да внимаваме

Фъстъчено масло 

Фъстъченото масло съдържа големи количества здравословни мазнини, витамини, минерали и протеин. Но то трябва да се консумира в умерени количества, защото от него много бързо се напълнява.

Източник: Kulinaria.bg