Антоанета Дойчинова разказва за едно ново хранително разстройство - и какво го отличава от анорексията

В днешно време да се храним здравословно е цяло предизвикателство. Ежедневието ни е динамично, времето малко, а изборът предрешен - сандвич, баничка, кроасан... Добре, но идва момент, в който фигурата ни се променя, здравето също и решаваме да вземем мерки - повече няма да ядем храни, пълни с консерванти и вредни мазнини.

Започваме съвсем невинно до момента, в който не се окажем в капана на някое хранително разстройство. Всички сме запознати с пагубните последствия на анорексията и булимията. Но не ни стигаха тези две "чуми" и затова си създадохме още една - орторексия.

Какво е орторексия?

Хората, страдащи от орторексия, всъщност имат вид хранително разстройство, което се изразява в непреодолимото желание да се хранят здравословно. Твърди се, че заболяването започва съвсем невинно - човек започва да се старае да се храни правилно, но с времето нещата поемат грешен ход. Започва строго следене на веществата и времето, когато се приемат. 

Склонни към това заболяване са дори хора, които никога не са страдали от хранителни разстройства. 

Разликата между анорексия и орторексия се състои в това, че:

Орторексиците, за разлика от анорексиците, не се страхуват толкова от това да напълнеят, но натрапливата и прогресивна природа на разстройствата си приличат. Орторексиците могат да изключат от менюто си цели групи храни, а после и други, и други, всичко в името на „чиста” и „здравословна” диета. В тежките случаи, орторексията води до недохранване, тъй като организмът се лишава от важни хранителни вещества.

Снимка: NCI

Изолиращото разстройство

Обикновено груповото хранене е приятно и социализиращо занимание, но за орторексиците то може да се превърне в малък ад. Да хапват храна, която не смятат за "чиста" или която просто е приготвена от някой друг, причинява огромно безпокойство на страдащите. Когато яденето не съвпада с представата им за качество или количество, те започват да се чувстват некомфортно. Това може да е знак за начало или наличие на орторексия.

Пътят към излекуването

Орторексията е сериозно хранително разстройство, което може да даде отражение както върху физиката, така и върху психиката. Хората, страдащи от нея, имат нужда от професионална помощ. Често те имат грешни представи за това какво е здравословна диета и храна. Именно затова е добре, когато човек се захване със сериозно спазване на някакъв режим, да се консултира с професионален диетолог или лекар от друга сфера.

Важно е да не забравяме да се радваме искрено на живота. Това със сигурност ще изключи риск от каквито и да било хранителни разстройства. Здравият човек е човекът, който има отношение към храната и спорта, а не този, който ги избягва или ограничава, заради изкривената си представа за здраве. Хранете се често, по малко и най-вече слушайте организма си - той знае най-добре от какво имате нужда.

Както е казал Абу Ел Фарадж: "Умереността е съюзник на природата и страж на здравето."

Източник: Антоанета Дойчинова