Учени алармират за срив в числеността на най-бързото животно в света. На свобода днес живеят малко над 7000 екземпляра

Гепардът, една от най-грациозните големи котки, а също и най-бързото животно в света, се е запътил стремително към изчезване, алармират учени. Според ново проучване животните на свобода понастоящем са едва 7100.

Като основна причина за намаляващата численост на вида е неговото разпространение отвъд границите на защитените територии, където влиза в конфликт с хората. Смята се, че 77% от хабитата им излиза извън природните паркове и резервати.

Авторите на доклада, поместен в британското научно списание Proceedings of the National Academy of Sciences. призовават гепардите спешно да бъдат прекласифицирани в Червения списък - от "уязвими" на "застрашени".

Видео: Най-добрият приятел на гепарда

Данните сочат, че над половината представители на вида днес населяват шест държави в Южна Африка, а азиатската им разновидност е практически изтрита от лицето на Земята - само група, наброяваща под 50 екземпляра, са оцелели в Иран.

От една страна, ловните им територии се ограничават заради преобразуването на земите в селскостопански зони, а от друга - намалява и плячката им, която става обект на лов и от хората.

Виж още: Характера на кое животно носите в душата си

В Зимбабве например числеността на гепардите е спаднала от около 1200 до едва 170 животни, и то само за периода от началото на ХХI в.

Изследователите са на мнение, че рисковете за вида са останали незабелязани прекалено дълго. Сред опасностите е и нелегалният трафик на малки, насърчаван от завишено търсене в държавите от Персийския залив.

По данни от фонда за опазване на гелардите (Cheetah.org) за последното десетилетие са известни около 1200 случая с незаконно изтъргувани гепардчета, като 85% от тях са починали по пътя към крайната дестинация.

Виж още: Русия отнема тигрите на олигарсите

Докладът препоръчва смяна на подхода към защитения вид, като в неговото опазване бъде привлечено и местното население, което смята гепардите за опасни хищници.

Гепардите са обезсмъртени в документалните книги от Джой Адамсън "Петнистият сфинкс" и "Зовът на Пипа".

В дивата природа гепардът (Acinonyx jubatus) спринтира на разстояния до 500 м със скорост между 112 до 120 км/ч.

Източник: Би Би Си