Шотландците "Ред хот чили пайпърс" изнесоха концерт в НДК за начало на поредицата събития, които продължават до 25 юни, а акцент в програмата са няколко премиерни спектакъла в зала 1: "Квартет", "Улицата" и "Рибарят и неговата душа"

Шотландската група Red Hot Chilli Pipers откри с концерт в зала 1 юбилейния Салон на изкуствата, организиран от НДК с подкрепата на "Мтел".

Тазгодишното издание е 20-о поред и продължава до 25 юни. Програмата включва концерти, изложби, фестивал на испанското и иберо-американското кино, мултимедийна изложба на Владимир Димитров-Майстора, церемонията по връчването на наградите на Българската филмова академия, театрални постановки, както и Детски салон на изкуствата. 

Билети за многобройните прояви могат да бъдат купени от Билетния център в НДК.

Виж още: 30 от най-известните шотландци

Гайдарите от Шотландия излязоха пред родната публика снощи заедно с Валя Балканска и родопски кабагайди. Те изпълняват "багрок" - съчетание между поп, рок и традиционна шотландска музика.

Днешният акцент в зала 1, със следваща дата 17 май, е премиерата на "Квартет (Опасни връзки след края на света)" по текста на Хайнeр Мюлер, със Захари Бахаров и Снежина Петрова в главните роли.

Това, което Явор Гърдев нарича "филм-спектакъл", а аз наричам "театър на аватарите", е нещо, което наистина е ново течение в правенето на театър, категоричен е директорът на НДК Мирослав Боршош, според когото така страната ни намира място на световната театрална карта.

За 8 и 9 юни в зала 1 е насрочена и друга мащабна театрална постановка - вариант на някогашното тв шоу "Улицата", което Теди Москов адаптира за сцена с актьорите Валентин Танев, Тончо Токмакчиев, Мая Новоселска, Герасим Георгиев-Геро, Малин Кръстев, Адрияна Найденова, Никола Додов, Георги Спасов, Борислав Стоилов и специалното екранно присъствие на Кръстьо Лафазанов, Камен Донев, Христо Гърбов, Самуел Финци.

Виж още: Теди Москов отново с най-добър спектакъл на "Икарите"

Преди това, на 19 май, в най-голямата зала на НДК премиерата има и мюзикълът по Оскар Уайлд "Рибарят и неговата душа", с нашумелия Ненчо Балабанов в главната роля. Публиката може да го види на същата сцена и на 23-24 юни, когато са обявени концерти на участниците в тв шоуто за музикални имитации "Като две капки вода".

Виж още: 10 възможности да гледате Ненчо Балабанов

Източник: Мтел; НДК