Тийнейджъри стават жертви в трафик на хора към отбори в Азия, където са принуждавани да играят без заплащане и живеят в ужасни условия, разкрива разследване на Би Би Си

Африкански футболисти, някои от които едва 14-годишни, биват отвличани в Азия и принуждавани да подписват договори, показва разследване на Би Би Си.

В лаоския "Чампасак юнайтед" все още играят шестима непълнолетни, след като клубът внася 23-ма младежи от Западна Африка чрез нерегистрирана футболна академия през февруари.

Правилата на ФИФА обаче не позволяват трансфер в чуждестранен клуб, преди играчите да са навършили 18.

От отбора, чието седалище е южният град Паксе, отричат да са вършили нарушения. Твърди се, че новосформираният клуб, който играе във Висшата лига на Лаос, планира

да печели от продажбата на играчи

14-годишен юноша от Либерия, който играе цели мачове във футболната лига, казва, че преди да влезе в А отбора, е бил принуден да подпише 6-годишен договор.

На Касели Камара били гарантирани 200 долара заплата и настаняване, но юношата твърди, че не е получил никакви пари и се принуждава да спи на пода в клубния стадион - както и останалите като него.

Условията са много зле - не може 30 души да спят в една стая, разказва Камара, който е успял да се върне в родината си и сега е картотекиран в местен отбор.

Всички, които се присъединили към футболната академия IDSEA Champasak Asia African Football Academy, били поканени от бившия либерийски национал Алекс Кармо, който по онова време бил капитан на клуба.

Младежите приели с благодарност, тъй като Либерия няма своя футболна академия - макар да е единствената африканска държава със свой носител на "Златната топка" за футболист на годината - Джордж Уеа през 1995 г.

Оказало се, че школата е фиктивна, няма треньор, нито лекар -

Кармо изпълнявал ролите на наставник, мениджър, всичко.

След натиск от ФИФА и световната организация на футболистите FIFPro преди три месеца "Чампасак" пуска на свобода 17 от тийнейджърите, сред които Камара. Шестима предпочели да останат и оттогава всички са подписали договори с клуба.

Според разследването момчетата не получават заплащане за труда си, а ако пожелаят да напуснат, трябва да изпълнят нереалистични условия.

Кармо обаче твърди, че младите футболисти получават храна три пъти дневно и месечна заплата. Управата на клуба пък обяснява, че непълнолетните не са обвързани с професионални контракти, а само с договор за бонуси.

Заедно с осем пълнолетни играчи (шестима либерийци, по един от Гана и Сиера Леоне) всички те живеят в условия, описвани като "плачевни и смущаващи".

От пет месеца те спят на дюшеци

в голямо помещение, което няма стъкла на прозорците и заключалка на вратата.

"Трудно се живее на място без прозорци. Не можеш да спиш, защото се страхуваш за живота си", разказва Камара.

Свободата на движение за непълнолетните се ограничава от факта, че през март те стават нелегални имигранти, тъй като визите им изтичат.

Заради възрастта си те нямат и шанс да получат разрешителни за работа, както се надяват.

С пристигането им техните паспорти са задържани от клуба и момчетата рядко напускат стадиона, където не само тренират два пъти дневно, а и живеят.

Някои от завърналите се разказват, че ги хранели зле, плащали рядко и не получавали медицинска помощ, въпреки че заради лошите условия се разболели от малария и тиф. Един дори

сравнява престоя им в "Чампасак юнайтед" с робски труд

FIFPro коментираха, че този случай е "вероятно само върхът на айсберга". Според неправителствената организация Culture Foot Solidaire около 15 хил. футболисти в тийнейджърска възраст са изнасяни ежегодно от Западна Африка - в голям процент от случаите нелегално.

Доказателства, че клубовете привличат футболисти под 18-годишна възраст от чужбина, се появяват рядко, но европейският шампион "Барселона" в момента са наказани със забрана на трансферите именно заради подобно провинение, отбелязва Би Би Си.

Междувременно родителите на 12 от момчетата изпитват финансови затруднения, след като се принудили да финансират със заеми пътуването на синовете си до Лаос, което струвало 550 долара.

В правилата на ФИФА за движението на играчи под 18-годишна възраст има три изключения, но нито едно от тях не е приложимо към този случай.