Изборът на нов президент на световната футболна централа не мина без драми

Сеп Блатер бе преизбран за президент на ФИФА и започва пети мандат начело на световната футболна федерация. Единственият съперник на швейцареца - йорданският принц Али бин Ал Хюсеин, получи едва 73 гласа на първи тур и се отказа.

Блатер бе много близо до преизбирането си още на първото гласуване, след като събра 133 гласа, само седем не му достигнаха за необходимите 140 (2/3 от всички). На балотажа не бе нужно квалифицирано мнозинство, но Ал Хюсеин реши да спести нова и безсмислено монотонна процедура.

Взривно устройство и протести

Полицията в Цюрих е получила сигнал за поставено взривно устройство в сградата, в която в момента тече конгресът на ФИФА, на който Сеп Блатер трябва да бъде преизбран за президент. 

Вътре е и шефът на БФС Борислав Михайлов. На място веднага бяха изпратени екипи, които провериха всички помещения и не намериха нищо, след което заседаващите продължиха работата си по дневния ред. Не се наложи дори евакуация на хората от сградата. Прекъсването трая около 90 минути.

Това е вторият инцидент в залата само за днес. По-рано две жени успяха да нахълтат вътре и започнаха да скандират "Червен картон за ФИФА". Впоследствие се разбра, че те са пропалестински настроени. Намесата им принуди Блатер да повика охраната, която да ги изведе. 

Днес в Швейцария пък избират нов президент на ФИФА. Вчера беше открит 65-тия конгрес на Международната федерация на футболните асоциации в Цюрих.

До тази седмица фаворит за поста бе досегашният президент Сеп Блатер, който кара в момента четвърти мандат. След скандала с арестите в сряда обаче, натискът към него да подаде оставка се засили.

Големият двубой

Самият Блатер твърди, че няма нищо общо с извършените корупционни схеми. В първото си публично изказване след арестите в Швейцария той заяви, че действията на задържаните за корупция са срам и унижение за футбола и подчерта, че не можел да наблюдава всички през цялото време.

Друг вероятен кандидат е йорданският принц Али бин ал Хусейн, който в момента е вицепрезидент на световната футболна централа.

Засега Сеп Блатер отказва да се оттегли от поста, въпреки молбата на шефа на УЕФА Мишел Платини, който вчера е разговарял с него. Самитя Платини каза че една много голяма част от европейските федерации ще гласуват за съперника на Блатер - йорданския принц.

Виж още: Путин обвини САЩ, че пречат за преизбирането на Блатер

Джак Уорнър в болница

Междувременно предалият се в сряда бивш вицепрезидент на Международната футболна асоциация ФИФА Джак Уорнър, който е обвинен в корупция, беше изведен от затвора в Тринидад и Тобаго с линейка. Според местните медии Уорнър се оплакал, че не се чувства добре.

Бившият вицепрезидент на ФИФА е с отправени 12 различни обвинения в корупция за времето, когато е заемал ръководния пост в световната футболна централа. В сряда той се предаде на полицията, малко след като бяха извършени арестите в Швейцария. Съдът му определи гаранция от близо 400 хиляди щатски долара.

За повече новини от света на футбола четете Football24.bg

Източник: Би Би Си, "Спортал", Football24