Германският режисьор от турски произход е посветил "Раната" на 100-годишнината от трагичните събития през 1915 г. В програмата на София филм фест има още две заглавия по темата, а денят на арменското кино е в неделя, 15 март

"Армения 1915" е една от тематичните програми на 19-ия София филм фест, с три заглавия, посветени на Армения и нейното минало.

Денят на арменското кино е в неделя, 15 март, в Дома на киното. Наред с "Раната" на Фатих Акин, програмата включва още сниманият у нас "Чифликът на чучулигите" на братя Тавиани (16 ч.), а непосредствено след него - документалният "Безкрайно бягство, вечно завръщане"  на режисьора Харутюн Хачатрян, с когото публиката може да се срещне на "Интервю с автограф" по-рано през деня, от 12 ч.

За арменския народ 1915 г. ще се помни вечно с геноцида,

на който стават жертва над 1 млн. арменци в територията на Османската империя. На тази тема е и "Раната" (2014), с галапрожекция този петък, 13 март, от 20 ч. в зала 1 на НДК.

Главната роля е поверена на французина от алжирски произход Тахар Рахим, познат на киноманите с филми като "Пророкът" на Жак Одиар и "Миналото" на Асгар Фархади.

Историята на епичния разказ за геноцида започва от Мардин през 1915 г., когато една вечер турската полиция събира всички арменски мъже в града... Сред тях е и младият ковач Назарет Манукян, който бива разделен от семейството си и някак успява да оцелее.

Години по-късно той научава, че има вероятност двете му дъщери да са живи и бива обсебен от идеята да ги намери. Търсенето го отвежда от пустините на Месопотамия през Хавана до голите безнадеждни прерии на Северна Дакота и го среща с много, най-различни хора...

Въпреки че действието на филма се развива преди век, в "Раната" се оглежда и днешната действителност, с военните конфликти и хилядите бежанци - време, в което силата на любовта и надеждата дават шанс да се постигнат невъобразими неща.

Следващите му прожекции на София филм фест 2015 са:
15 март - Дом на киното, 20,30 ч.; Арена Deluxe Bulgaria Mall, 21 ч.;
17 март - Cinema City Mall of Sofia, 19 ч.
19 март - Cine Grand, 21 ч.
20 март - Културен център на СУ, 17 ч.
25 март - кино "Одеон", 20,30 ч.

"Раната" се превърна в мой много личен филм - споделя в интервю Фатих Акин. - Той изследва моето съзнание и е плод на изключителната ми страст към изкуството на киното."

С него германският режисьор от турски прозход приключва трилогията си "Любов, Смърт и Дяволът", започната през 2004-та със "Срещу стената" и продължила с "На прага на Рая" (2007).

В най-новата си творба Акин се занимава с "дявола" - злото, което хората са способни да си причинят взаимно, инстинктивно или напълно умишлено, - и се опитва да начертае изключително тънката линия, разделяща доброто от злото.

Геноцидът над арменците отпреди 100 години е тема и във филма на Паоло и Виторио Тавиани "Чифликът на чучулигите" (2007). За него италианската преса пише, че е "най-силният и прям политически филм, който братята са снимали от години..."

Филмът, екранизация по романа на писателката Антония Арслан, е съвместен проект между Италия, България, Испания и Франция. Заснета е изцяло у нас, с участието и на наши актьори: Христо Шопов, Стефан Данаилов, Асен Блатечки, Мария Статулова и Ицхак Финци.

Сюжетът

1915 г. Семейството на Арам Авакян (Чеки Карио) е от стар и богат арменски род и живее в малък град в Турция. Неговият брат Асадур (Мариано Риджильо) е известен доктор във Венеция, който въпреки успехите си тъгува, че е далеч от близките си.

Двамата не са се виждали от години и решават да си направят среща в родната Армения. И докато Асадур се подготвя за пътуването си в Турция, политическата ситуация се сменя коренно - всички мъже от рода на Авакян са избити, а жените са принудени да вървят до пълно изтощение.

Единствената надежда за тях е младата Нуник (Пас Вега), която е решена да направи всичко възможно, за да спаси оцелелите от семейството си...

С документалния филм "Безкрайно бягство, вечно завръщане" (2013) довечера се открива варненското издание на София филм фест, в присъствието на режисьора Харутюн Хачтарян.

Той е заслужил артист на република Армения и член на Европейската филмова академия, а от 2004 г. е съосновател и генерален директор на Международния фестивал в Ереван "Златна кайсия" - най-голямото филмово събитие в кавказките държави.

Още от края на 80-те Хачтарян проучва отчуждението сред арменските общности, живеещи в изгнание, и оттогава насам, в продължение на 20 години, е успял да заснеме огромен архив, който проследява

развитието на арменците в този период

Какво се е променило в живота им за тези две десетилетия? Какво ги кара да се връщат или да напуснат страната си отново и отново? Това са въпросите, които вдъхновяват режисьора да следва едни и същи хора тогава и днес.

Във фокуса му са личните истории на няколко арменски творци, представени в пет документални филма. "Безкрайно бягство, вечно завръщане" е първият от тази поредица, а героят му е театрален режисьор, който се е установил в Москва, но непрестанно търси себе си и свободата.

Разказът ни връща през 1988 г., когато започва тоталната промяна на живота в Армения: земетресението със сила над 7 по Рихтер, последвано от разпадането на СССР, войната с Азербайджан и последвалите години на блокада...