Поради липса на достатъчно нови БГ филми тази година във Варна няма да има "Златна роза" - но сезонът предлага достатъчно други фестивали, където да гледаме интересни и нашумели заглавия

Майкъл Дъглас например няма да се бори за "Оскар", тъй като "Зад свещника" (Behind the Candelabra) е телевизионна продукция - но пък отличена с три от най-важните награди "Еми" и включена в тазгодишната Киномания (14-28 ноември).

Организаторите от НДК отново са амбицирани да покажат най-доброто от световното кино. Над 50-те заглавия са разпределени тематично в секциите "Детско кино", "Фестивал на френското кино", "Кулинарно кино", "Фестивал на фестивалите", "Класически удоволствия".

Програмата включва и нов модул - "Живот като на кино", който представя биографични ленти, каквато е и "Зад свещника". Специално място в селекцията тази година е отделено за Робърт де Ниро по случай неговата 70-годишнина, както и на творчеството на големия Федерико Фелини, отишъл си преди две десетилетия.

Някои от фаворитите за "Оскар" ще видим на столичния фестивал за американско независимо кино So Independent (24 октомври-3 ноември). Сред анонсираните заглавия са отличените в Кан 2013 "Небраска" на Александър Пейн, с ветерана Брус Дърн, и "Истинският Люин Дейвис" на братя Коен, "Преди полунощ" на Ричард Линклейтър, "Биг Сур" по Джак Керуак, документалният "Прелъстени и изоставени". 

Сред 40-те заглавия се очаква и скандалният "Прощава само Бог", където Райън Гослинг работи отново с режисьора Николас Виндинг Рефн. Прожекциите са разпределени в няколко зали: току-що ремонтираното и обзаведено с най-съвременна апаратура филмотечно кино "Одеон", Дома на киното, кино "Люмиер", "Евро синема" и салоните на "Синема сити".

Преди това обаче е първото издание на Sofia Biting Docs (11-17 октомври), посветен на документалното кино. Откриването му е на 10 октомври в Дома на киното с дебюта на Нина Пехливанова и Петя Накова "Ром Кихот".

Организатори са сдружение "Позор" със съдействието на фестивала за човешки права "Един свят" в Прага, Чешкия център в София и фондация "Кино Изток". Освен в Дома на киното, едноседмичната програма включва и прожекции в "Евро синема", "Червената къща", клуб MAZE.

Сред заглавията са шведският "Дайте ни пари!" с Боно, сър Боб Гелдоф и Бил Гейтс, индийският "Да създадеш творец", руският "Куба: Отечество или смърт!", чешките "Крепост" и "Мечешките острови", френският "Невидимите", испанският "Ничия сеньора", германският "Червено зеле и чимшир", американските "Детропия" и "Кралицата на Версай".

В морската столица също са намерили с какво да заместят липсата на "Златна роза". Четвъртото издание на "София филм фест" във варненския Фестивален и конгресен център (11-15 октомври) се открива с испанския "Снежанка" и приключва с документалния "Витоша".

Афишът тази година събира край морето филми на именити режисьори като Франсоа Озон, Кен Лоуч (с "Ангелският дял"), Михаел Ханеке, Маргарете фон Трота, Вим Вендерс, Данис Танович, Кристиян Мунджиу.

Любопитство предизвиква и сръбското заглавие в програмата - черната комедия "Смърт на човек от Балканите", заснета в един-единствен кадър. Пред варненската публика в заключителния ден (15 октомври, 18 ч.) ще я представят лично режисьорът и сценарист Мирослав Момчилович и продуцентът Деян Радойевич.

За прожекцията на документалния "Повече от мед" (13 октомври, 16 ч.) пък са поканени пчелари от региона, които в неделния ден ще посрещат киноманите в билетното фоайе с по чаша медовина и интересна информация за пчелите и значението им за човешката популация.

Организаторите са обърнали специално внимание и на късометражното кино. С помощта на пътуващата кинопрограма "Операция кино" под мотото OK Shorts (понеделник, 14 октомври, 16 ч.) с вход свободен се прожектира специална селекция от ключови европейски и неевропейски филми, сред които и победители от фестивалите за късо кино в София, Сараево, Клуж и Истанбул.

Есенните кинофоруми у нас приключват в Пловдив, на юбилейния ХХ фестивал на българското документално и анимационно кино "Златен ритон" (16-22 декември), който представя продукцията от изминалата година.