Ивет Лалова остана осма в спринта на на 200 метра

Елица Янкова спечели бронзов медал в категория до 48 кг на женската борба и донесе първото отличие за България от олимпийските игри в Рио де Жанейро. 

"Този медал означава много за мен! Защото откакто започна олимпиадата, само четем някакави негативни неща. Че сме само туристи и какви ли още не. Искаме да се знае, че България още има дух! Ключът беше, че няма какво да губя. Можех само да спечеля. Посвещавам медала на целия отбор, на треньорите и на мен", сподели развълнуваната Елица пред БНТ.

Старши треньорът на женския национален отбор Серафим Бързаков добави: "Елица успя с много дух, с много тренировки и лишения. Показа дух и воля за победа!"

21-годишната варненка победи с технически туш камерунката Ребека Муамбо в I кръг, а във втория надви бронзовата медалистка на последните две световни първенства и трета на европейското в Рига тази пролет - Милана Дадашева (Рус). Янкова изоставаше с 0:4 т., но с чудесни хватки успя да обърне резултата в своя полза и завърши с 9:4.

На 1/4-финала Янкова успя да победи драматично колумбийката Каролина Кастильо Идалго, трета на Панамериканските игри миналата година. Кастильо поведе с 2:0 точки, Елица изравни при 2:2, което й носеше победата при равенство накрая, заради факта, че е направила последните точки. В последните секунди колумбийката започна акция, постави Янкова в тежка позиция, но времето изтече, преди да успее да мине зад гърба й за нови точки. Последва протест на колумбийските треньори, който бе отхвърлен и така на българката бе дадена още една точка за крайното 3:2.

За мястото на финала Янкова обаче загуби с туш от Мария Стадник. Представителката на Азербайджан е шампионка на последните 4 европейски първенства, а също така е бронзова медалистка от последното световно първенство - в Лас Вегас през 2015 г. Треньор на азербайджанката е Симеон Щерев.

Така Янкова се бори за бронзовия медал срещу аржентинката Патрисия Алехандра Бермудес и спечели решителната схватка драматично със 7:6 т.

Другата ни участничка в женската борба днес - Мими Христова, отстъпи още в I кръг на монголката Орхорн Пуревдорж в кат. 58 кг. Още в следващата си схватка обаче монголката загуби с технически туш от рускинята Коблова и така Христова загуби шанс за репешажи и отпадна.

Осмо място за Ивет Лалова в спринта на 200 метра

Междувременно най-добрата българска лекоатлетка Ивет Лалова-Колио остана на 8-о място във финала на 200 метра при жените. 32-годишната ни спринтьорка започна добре, като се конкурираше до последно с Дийджа Стиънс за 7-о място. В последствие обаче лекоатлетката на САЩ мина финалната линия преди нея и така завърши позиция напред.

Това бе втори олимпийски финал на 200 метра за Ивет, която преди 12 години на Игрите в Атина (през 2004-та) завърши на 5-то място. 

Олимпийската титла спечели състезателката на Ямайка Илейн Томпсън с време 21,79 секунди. Сребърният медал остана за Дафне Схипърс от Холандия (21,88 секунди), а на третото място финишира американката Тори Боуи с 22,15 секунди.

Източник: БНТ