След като станозололът в препарата Trybest доведе до поредния грандиозен скандал във вдигането на тежести, дойде гневна реакция от министерството - но и новината за смъртта на последния ни олимпийски шампион в този спорт, едва 35-годишен

Вътрешното разследване вече е насочило следа откъде може да е дошъл проблемът с положителните допинг проби на 11-те български тежкоатлети, обяви президентът на Българската федерация по вдигане на щанги Неделчо Колев.

След направените спешни тестове и разследване авторитетни източници намекнали, че станозололът е бил в състава на препарата "трибулус" (трибеста, трайбест - Trybest), който използват по препоръка на медицинския щаб националните ни щангисти.

"Тепърва ще завършим разследването и ще направим всичко възможно да установим истината, както и да потърсим отговорност ако някой не си е свършил работата и ни е подвел с

неупоменати или неточно упоменати като количества съставки",

съобщи той пред официалния сайт на федерацията WFBulgaria.com.

Снощи 11 щангисти от националните отбори се оказаха с положителни проби А от внезапния тест, който им бил направен преди две седмици. Веществото, чието наличие е открито в организма на спортистите, е станозолол, става ясно от известието, пратено от лабораторията в Кьолн до българската федерация.

Националите се подготвяха в залата в "Дианабад" от няколко месеца насам за предстоящото след три седмици в Тбилиси европейско първенство. На практика това е целият ни национален отбор мъже и жени.

При мъжете това са: Асен Мурадов и Ферди Назиф (кат. 56 кг), Владимир Урумов, Стоян Енев и Ивайло Филев (62 кг), Деян Минчев (69 кг), Демир Демирев (77 кг) и Иван Марков (85 кг), а при жените: Надежда Мей (48 кг), Мая Иванова (53 кг) и Милка Манева (63 кг).

Незасегнат от скандала засега е само Александър Димитров,

който просто не е бил проверен, тъй като по време на внезапния тест е бил на състезание на клубния си отбор в Германия. 

Като "нов голям удар по българската щанга" определи скандала олимпийският шампион от Сеул 1988 г. Борислав Гидиков, който в момента е генерален секретар на федерацията.

Това е втори подобен случай, в който е замесен целият национален отбор. Два месеца преди летните игри Пекин 2008 всички водещи български щангисти бяха спрени от участие за четири години след внезапен тест.

Според разпоредбите на Международната щанги федерация (IWF) употребата на допинг води до 4-годишно наказание на състезателя, 2-годишно за треньора и едногодишно за мениджъра. Отделно парично наказание грози нашата федерация, която при повече от четири уличени ще трябва да плати солидна глоба, за да си възстанови лиценза. 

Часове след избухването на скандала дойде и друга трагична новина - мъртъв в дома си днес по обед бе намерен

последният ни олимпийски шампион в този спорт Милен Добрев,

Пловдивчанинът, който навърши 35 в края на февруари, страдал от високо кръвно и вероятно е починал от инфаркт.

В актива си той имаше по две световни и европейски титли, както и олимпийско злато в категория до 94 кг от игрите в Атина. Слага край на състезателната си кариера в навечерието на Пекин 2008 г. след поредица контузии.

Според източници, цитирани от "Блиц", в миналото спортистът злоупотребявал с пиенето, но от няколко месеца не близвал и капка, а тренирал усърдно по два-три часа на ден.

По-рано през деня от Министерството на младежта и спорта (ММС) обявиха, че остро осъждат поредния допинг скандал в българските щанги.

"Недопустимо е по такъв начин да се руши имиджът на България!

Още повече, че това е рецидив за тази федерация. Скандалът е тежък и огромен! И ние гарантираме, че всички виновни ще понесат своята отговорност", обещават от ведомството на Красен Кралев, откъдето вече са сезирали и главния прокурор, за да се установи дали наистина виновен за скандала е доставчикът на хранителни добавки.

Министерството отдавна алармира, че трябва да се внимава с хранителните добавки, които за съжаление, се намират свободно на пазара и се взимат от млади хора, се казва още в официалното становище.

За да се регламентира използването на забранени вещества във фитнес центровете, ММС и Националният антидопингов център подготвят Национална стратегия за борба с допинга в спорта.

От ММС заявява категоричната си позиция да се борят с допинга в спорта и за решаване на проблема със свободното използване на хранителни добавки, които съдържат вредни за здравето субстанции.

Старши треньорът на националните отбори Иван Иванов нямаше никакво обяснение как този препарат се е озовал в пробите на българските щангисти и

се запита дали не е налице злоупотреба

"Станозололът е архаичен в щангите, вече никой не го употребява, просто съм като шокиран... Единственото ми обяснение да е попаднал в спортистите чрез хранителните добавки, които употребяваме за възстановяване и на които изискваме гаранция за състава."

Националите по щанги използват добавки от две фирми - полска и българска. Родната прави доставките си към отбора вече близо три години, докато полската се използва от година.

За този период сме тествани няколко пъти, включително и за игрите в Лондон, където с двама щангисти имахме две пети места, обясни по-рано Иванов. Според него единственото ново, което отскоро използват като подсилка и за възстановяване след тежките тренировки състезателите му, са аминокиселини, доставяни от същата полска фирма.

И при тях обаче няма изписан "станозолол" на опаковката, твърди наставникът. И той, и щангистите се надяваха тестовете на хранителните добавки да докажат нерегламентирано и неупоменато в сертификатите наличие на въпросния "станозолол", за да се обжалват наказанията.

Станозололът,

често продаван на таблетки под името "Винстрол" или на ампули като "Винстрол Депо", е синтетичен анаболен стероид, производен на дихидротестостерон. Той отдавна е в забраненана листа и спортистите избягват да го употребяват, тъй като съвременните тестове го улавят до половин година след ползването му.

Станзололът е обект на употреба без медицински контрол в бодибилдинга и фитнеса поради бързото натрупване на мускулна маса и сила, комбинирано с едновременно намаляване на телесна мазнина.

Това е причина за неговото наличие в част от хранителните добавки, често в количество, по-голямо от упоменатото. Използва се от бодибилдърите зазагуба на телесни мазнини, комбинирана със запазване на чистата мускулна маса.

Често се употребява в цикли за релеф, макар и да не е доказано красноречиво да има специални свойства за горене на мазнини. Станозололът стана известен покрай случая с канадския спринтьор Бен Джонсън и отнетия му световен рекорд на 100 метра през 1987 г.

Източник: wfbulgaria.com, mpes.government.bg, clubZ.bg, blitz.bg