If Love Was a Crime е песента, която ще остане да звучи през цялата година, прогнозират в Австралия, а другаде изтъкват, че текстът е послание срещу анти-гей законодателството в Русия и е привлякъл протестен вот

#ILWAC - пуснете си това парче, ако обичате музиката и удоволствията, то ще звучи през цялата година, прогнозира News.com.au.

Според австралийския сайт четвъртото място на страната ни в Евровизия 2016 си е чист грабеж, защото песента на Поли Генова е имала всички качества за победата в конкурса: страхотен ударен припев на родния й език и текст,, директно насочен към руското анти-гей законодателство ("Ако любовта беше престъпление, щяхме да сме престъпници, в затвора доживот, но няма проблем, ще го излежа...").

Класирането й е впечатляващо, нямаше да се сърдим, ако беше надминала нашата Дами, заключава австралийският коментатор.

Британският в. "Метро" също изтъква, че "гръмовната" If Love Was a Crime е не само страхотна песен, но и контрастира директно с нелепите закони срещу хомосексуалните в Русия, като се очаква да привлече протестния гей вот.

Ден преди финала всекидневникът посвещава на българската представителка и отделна статия, като обявява Поли Генова за откритието на тазгодишната Евровизия.

Изданието напомня, че в залозите на букмейкърите песента е била смятана за аутсайдер с шанс за победа в съотношение 66:1, но от новата система за гласуване (даването на топ 10 оценките от професионално жури и добавяне на обобщения зрителски вот) се очаквали някои изненади - и българското класиране е една от тях.

Видео: Представянето на Поли Генова в полуфинала

"Метро" напомня, че LED светлините в сценичната й дреха не са нещо ново на сцената на конкурса - подобни фокуси досега са били представяни без успех от Electro Velvet за Великобритания миналата година или от Австрия през 2012-а, - но на това футуристично денс изпълнение са придали търсения ефект.

Англоезичните фенове, които не разбират единствената строфа на български - "Дай ми любовта", - вече са намерили алтернативен текст, който да си тананикат. Някои си мислят, че тя казва Buy me a loser, а хората, които си пеят под душа, избират фразата Find me a loofah (Намери ми гъба), отбелязва също вестникът.

Официалният клип е гледан няколко милиона пъти само в YouTube канала на Евровизия, а песента вече звучи на клубната сцена по Средиземноморието. Ако сте се запътили към Ибиса или Агия Напа това лято, няма начин да я пропуснете.

If Love Was a Crime, която се рекламира и с хаштага #ILWAC, вече влезе в класациите на Литва, Норвегия и Швеция, като дори успя да се изкачи до четвъртото място в Гватемала!, заключава лондонският "Метро".

Вероятно този танц с чупки в коленете ще завладее през лятото кипърския курорт Агия Напа, прогнозира и Би Би Си, като в репортажа си от финала оприличава песента с What Do You Mean на Джъстин Бийбър и Runaway (U & I) на шведския дует "Галантис".

"Франс прес" също акцентира върху представянето на Поли Генова за България като един от най-зрелищните моменти в конкурса.

В сайта на британската класация за сингли предсказаха, че страната ни ще се нареди в Топ 5, а според американския "Хъфингтън поуст" сме заслужавали да влезем и в челната тройка. Аргументите им:

- тъй като If Love Was a Crime е в етностил, но премерен, а не отблъскващ,

- песента има универсално звучене, "мисли локално, но въздейства глобално",

- припевът можеше да е по-мащабен, но българският текст и усещането за турбофолк му придават нужната сила,

- стиховете са смислени и намекват за криминализирането на хомосексуалността, което е доста смело за изпълнител от консервативна държава.

Поли Генова надмина всички очаквания и представи съвременна, смела, радиофонична и шлагерна песен, която със сигурност ще звучи и изглежда невероятно в "Глобен арена", заключава "Хъфингтън поуст" дни преди конкурса, като я определя като "убийствена" и сравнява звученето й с Мадона.

В друг предварителен материал британският таблоид "Сън" обявява, че тазгодишната Евровизия е най-секси заради "красивите унгарци и българските мацки", като илюстрира това с изпълнението на Поли Генова, "привлякла вниманието на феновете не само заради песента".

Поли Генова пее под номер 8 на финала на Евровизия в Стокхолм, 14 май 2016 г. - и енергичното й изпълнение донесе на страната ни четвърто място, най-високото ни класиране в конкурса досега. Снимка: Andres Putting (EBU)

Източник: БНТ, Metro.co.uk, News.com.au