Наказанието се налага, след като в мача срещу "Левски" треньорът на ловчанлии Стойчо Стоилов извади играчите си от терена

БФС извади "Литекс" от състава на футболната А група. Решението беше взето на приключилото преди минути заседание на Дисциплинарната комисия към БФС, съобщават колегите от Football24.bg

Причината за тежката мярка е изваждането на ловешкия отбор в края на първата част на съботното дерби с "Левски" в София.

Заради това "Литекс" ще бъде глобен и с 20 хил. лв. за самоволно напускане, а президентът на клуба Трифон Попов - с 15 хил. лв., след като той пое отговорността за изваждането на отбора, което иначе беше осъществено по нареждане на Стойчо Стоилов. 

Последното решение спасява футболистите на "Литекс" от наказание да не играят футбол за 1 година. 

Решението може да се обжалва пред Апелативната комисия в седемдневен срок.

"Това беше единственото възможно решение според разпоредбите на чл. 28 от дисциплинарния правилник", заяви председателят на дисциплинарната комисия Юрий Кучев. Въпросният член казва, че при напускане на терена от група състезатели или от целия отбор, довело до прекратяване на срещата, отборът се изважда от групата, а на футболния клуб се налага имуществена санкция в 20 хиляди лева.

Комисията ще трябва да прецени и в коя група изпраща "Литекс". Ако отиде в "Б" група, отборът ще може да играе там от следващата есен. Натам се е запътил и ЦСКА, също в сферата на собственост на Гриша Ганчев, който обаче има минимални шансове за получаване на професионален лиценз.

Скандалната среща

До всичко това се стигна след мач от българската А футболна група между "Левски" и "Литекс" на 12 декември, игра стадион "Георги Аспарухов". Тогава Стойчо Стоилов извади своите играчи минута преди края на първото полувреме, обвинявайки рефереа в тенденциозни свирене за домакините.

За първите 44 минути на мача съдията Георги Йорданов показа червен картон на двама футболисти на "Литекс", докато нарушения на играчи на "Левски", сред които и удар без топка, останаха ненаказани. Преди изваждането, играчите на "Литекс" водеха с 0:1.

Коментарът на Стойчо Стоилов

Столиов се изказа изключително емоционално след края на мача, като треньора на ловчанлии посочи кои според него са заинтересовани от това да се свири срещу "Литекс":

"Има три отбора в челото на таблицата, които са заинтересовани от това, което се случи. След дузпата, която се даде, бях убеден, че с абсолютно всякакви средства ще се направи така, че да загубим сблъсъка. Тук не опира само до гордостта на отбора, вече години наред налагаме много млади таланти в отбора си и следваме нашата политика. Ние сме гръбнакът на всички национални формации, което е много важно. Това, което стартира още от април месец миналата година, няма как да продължава. Или футболът у нас ще се оправя, или всичко ще загнива все повече, както е тръгнала цялата държава.

Някои медии в България от доста време по всякакъв начин се мъчат да компрoметират Гриша Ганчев и Литекс. Питате кой стои зад тази кампания? Щом се случва с Левски, значи собствениците на "сините". За вчера мога да кажа, че решението за изваждането на отбора беше чисто спортно-технически. Абсурд е да говорим за сливане в ЦСКА. Не знам кой болен мозък може да говори подобни неща. Не съм сигурен, че Боримиров сам е стигнал до този извод. Мисля, че някой друг му е сложил тези думи в устата"

При изваждане на "Литекс" означава анулиране на всичките им мачове. Това ще доведе от своя страна до размествания в класирането. "Левски" ще загуби спечелените от мачове с "Литекс" 7 точки, което изкарва "Лудогорец" водач в "А" група с 5 точки преднина пред "Левски". На точка зад "сините" са "Славия".

Източник: Football24.bg