Страната ни заема 59-о място от общо 188 страни

България е на 59-о място от общо 188 страни в класацията на ООН за човешко развитие през 2015 г. Индексът на човешкото развитие (ИЧР) на ООН задава оценка за нивото на бедност, грамотност, образование, очаквана продължителност на живота и др. Той е стандартизирано средство за оценяването на благосъстоянието.

Преди България вече се нареждат страни като Казахстан, Барбадос и Антигуа и Барбуда.

В нашия регион Словения е най-доброто място за живеене в региона, като заема 25-та позиция в доклада, следва Гърция на 29 място, Хърватия на 47-о място, Черна гора на 49-а позиция, Румъния на 52-о място в списъка, а Македония заема 81-а позиция.

Резултатите от Индексана ООН за човешкото развитие за 2015 г. показват, че най-добрата страна за живеене е Норвегия, а след нея са Австралия и Швейцария.

От най-добрите за живот 20 държави, 11 се намират в Европа, а 4 са в Азия.

Най-лошите страни за живот в света са Нигер, Централноафриканската република, Еритрея, Чад, Бурунди. Тези страни са класифицирани като държави с ниска степен на човешко развитие.

Виж още: 1/3 от населението на Земята живее в бедност

Фактори

ООН посочва, че заетостта и заплащането на труда са фокусът, върху който правителствата трябва да се съсредоточат, за да стимулират напредъка. Докладът отбелязва бързия технологичен растеж, но предупреждава за екологичните предизвикателства пред държавите.

През последните 25 години 2 млрд. души са успели да излязат от графата „ниско ниво на човешко развитие”. 830 милиона души са класифицирани като работещи бедни, които живеят с по 2 долара на ден. 200 милиона души, включително 74 милиона младежи, са безработни. А 21 милиона души се трудят като роби.

Въпреки че жените вършат 52% от цялата работа на света, несправедливостта в заплащането остава. Жените на добре платена работа печелят 24% по-малко от мъжете и заемат по-малко от четвърт от висшите позиции в световен мащаб.

Глобализацията и дигиталната революция са нож с две остриета според ООН. Те правят света все по-поляризиран. Живеем в най-доброто време за квалифицираните хора, но и в най-лошото за хората без образование и технологиите задълбочават неравенството.

Достъп до интернет

По-висококвалифицираните хора имат достъп до технологии, интернет, което води до по-лесни начини за намиране на добра работа. Днес има седем милиарда абонамента за мобилни телефони, 2,3 милиарда души със смарт телефони, както и 3,2 млрд. с достъп до интернет.

През 2015 г. 81% от домакинствата в развитите страни имат достъп до интернет, за разлика от едва 34% в развиващите се и едва 7% в слабо развитите страни.

Виж още: Трети сме в ЕС по прогнозиран ръст на заплатите за 2016 г.

Според Международната организация на труда 61% от заетите хора в света работят без договор, а само 27% от световното население е обхванато от цялостна социална защита.

Докладът призовава правителствата да формулират национални стратегии за заетост, които да вземат под внимание нововъзникващите предизвикателства и бързо променящата се работна среда.

В доклада се посочва, че възможностите за работа могат да бъдат насърчавани от глобалните цели, например по-добро здравеопазване и опазване на околната среда.

Източник: в. "Банкеръ"