264 изби в страната произвеждат 127 млн. литра вино, близо половината се изнася

Площта на лозята у нас се увеличава, увеличават се и винарските изби, а българското вино е сред петте най-качествени в света, коментира пред БНР директорът на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев. 

Според оповестената от него статистика у нас работят 264 изби, които произвеждат 127 млн. литра вино, а близо половината количество - между 58 и 62 млн. литра годишно - се изнася.

"А 120 млн. литра е консумацията на вино в страната. Само 5 млн. е вносът. Само за справка: във Франция - лидер в световното винопроизводство, най-добрите, най-големите... 47% от консумацията на вино във Франция държи чуждият пазар, в рамките на тези 47% има българско вино", каза още Коев. 

Виж още: Къде сме ние по консумация на вино

Единственият Институт по лозарство и винарство у нас, който е в Плевен, е прочут с новите си сортове грозде, лозовия посадъчен материал и иновативните технологии във винопроизводството. Там се намира и една от най-старите изби в страната. 

Традицията повелява на днешния празник лозата да бъде зарязана, а мястото да бъде полято с вино, за да има голям берекет, обяснява директорът на института проф. Иван Пачев. 

Виж още: Бялото вино и храната, която върви с него

За деня на Трифон Зарезан (по стар стил) се открива и нова винарска изба в село Овчарово - в присъствието на специалистите от Лозаро-винарския комплекс в Тъpгoвищe, който стопанисва близо 10 хил. декара лoзoви мacиви. Изпълнителният му директор инж. Петко Матеев призовава държавните органи за по-голяма подкрепа за родното винопроизводство: 

"Примери за правителства, които се грижат за своите производители - това е Турция. След като последната капка от местното вино се изпие, тогава се дава лиценз да се внесе от друга страна вино. Същото се отнася и за Румъния. Там има малко молдовски, малко български вина, останалите вина са си само техни. Същото се отнася за Унгария, за водката в Полша, за уискитата във Великобритания." 

Виж още: Най-подходящото мезе за червено вино

Традиционните обичаи за Трифон Зарезан днес представят самодейци в музея на открито "Етър" край Габрово. Фолклорна група от севлиевското село Богатово пресъздава обредите на предците ни, които на този ден зарязвали лозите и избирали "цар" - стопанинът с най-добре гледано лозе и най-хубаво вино.

В селата с развито лозарство на времето празнували с песни и свирни, извивали хора и слагали богати трапези. Смятало се, че колкото по-пиян е "царят", толкова по-голямо ще е плодородието. 

Виж още: Вечни мисли за виното

Източник: БНР