Брюксел очаква през следващите години безработицата у нас да намалява, а чуждите инвестиции да се увеличават. Разликата в доходите на българите в сравнение със средното ниво в ЕС обаче се стопява бавно и остава голяма

България е отбелязала по-висок от очаквания растеж на икономиката през последната година, се казва в зимната икономическа прогноза на Европейската комисия, оповестена в началото на седмицата. Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2016 г. е 3,3%, а за следващите две години ще отбележи лек спад и се очаква да е съответно 2,9 и 2,8%.

Брюксел очаква през следващите години безработицата у нас да намалява, а чуждите инвестиции да се увеличават. Разликата в доходите на българите в сравнение със средното ниво в ЕС обаче се стопява бавно и остава голяма, обобщава БНТ.

Вътрешното потребление е било главният двигател за растежа на българската икономика през 2016 г. Растежът е по-голям от записаното в есенната прогноза.

В анализа си Европейската комисия посочва кои са рисковете през следващите години. Един от тях е значително по-бавното от очакваното усвояване на еврофондовете, което може да накърни както инвестициите, така и растежа. Политическата несигурност, свързана с предстоящите избори, също би могла да забави потреблението, както и инвестиционни намерения.

Политическата несигурност е особено голяма тази година заради предстоящите избори във Франция, Германия, Холандия, Чешката република, България и може би в Италия, коментира еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

Според Европейската комисия ръстът на инвестициите в България тази година ще се увеличи с 3,2%. Износът се е развивал добре през миналата година заради силния туристически сезон и благоприятните геополитически фактори.

Като резултат от това излишъкът по текущата сметка възлиза на 2,6% от БВП. Очаква се през следващите две години той да намалее до съответно 1,4 и 0,8% заради засиленото вътрешно търсене и очакваното покачване на цените на енергийните продукти.

Комисията очаква и по-малко приходи от туризъм през тази година.

Безработицата ще намалява през следващите две години, като за настоящата ще е на ниво 7,1%. Данъчните приходи също са повече от очакваното. През 2016 г. бюджетният дефицит е бил 0,4% от БВП, а през следващите две години прогнозите са той да е 0,5 и 0,3% от БВП, ако няма промени в политиката на правителството.

Източник: БНТ