Журито начело с Гийермо дел Торо даде най-голямото отличие от 75-ия кинофестивал във Венеция на черно-бялата мексиканска драма Roma (Рим). Призове взеха и филми с холивудски звезди като Уилям Дефо, Ема Стоун, Лиъм Нийсън и Хоакин Финикс (видео)

Алфонсо Куарон ("Хари Потър и затворникът от Азкабан") е тазгодишният лауреат на "Златен лъв" от Венеция в 75-ото издание на кинофестивала. Отличеният му филм Roma (Рим), който е продуциран от "Нетфликс", проследява една нелека година от живота на семейство от средната класа в Мексико сити от началото на 70-те години.

Това е неговият най-личен проект досега като режисьор и сценарист. Вдъхновен от жените в детството си, Куарон е създал майсторска ода за матриархата, формирал светогледа му, обясняват организаторите на фестивала.

Видео: Турско-българска комедия с награда от Венеция 2018

Автобиографичният сюжет разказва за София, майка на четири деца, която трябва да се справя в отсъствието на мъжа си, и Клео, нейната домашна помощница от коренното мексиканско население, т.нар. мищеки. Тя работи за немногобройното семейство в квартал "Рим" и живее заедно с тях, но също си има проблеми, които могат да я отклонят от грижите за децата...

Класовите и расовите различия се размиват, докато двете жени се опитват да установят нови отношения на любов и солидарност в контекста на социалната йерархия, докато навън текат кървави улични сблъсъци между армията и протестиращите студенти, т.нар. Corpus Christi Massacre (El Halconazo)...

Заснет в черно-бяло, Roma обрисува отблизо начина, по който едно семейство е принудено да поддържа равновесието във времена на лични, обществени и политически сътресения...

Куарон, който предизвика фурор във Венеция още през 2001-ва с филма си Y Tu Mamá También (И твойта майка също),  а след това с "Децата на хората" (2006) и холивудската камерна фантастика "Гравитация" (2013), беше награден от своя сънародник и колега Гийермо дел Торо.

Актуалният носител на "Оскар" за филм на годината ("Формата на водата") беше председател на журито, в което влизаха актьорите Наоми Уотс, Трин Дирхолм, Силвия Чанг, Никол Гарсия и Кристоф Валц плюс режисьорите Тайка Уайтити, Паоло Дженовезе и Малгожата Шумовска.

The Favourite на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос получи второто по важност отличие от фестивала, Голямата награда на журито "Сребърен лъв". Историческата драма, разгърната в двора на първата британска кралица, Ана (1665-1714), донесе приза за най-добра актриса на Оливия Коулман - малко преди появата й в друга царствена роля, наследена от Клеър Фой, като вече по-зрялата Елизабет Втора в новите сезони на сериала The Crown. 

Рейчъл Уайз е придворната дама, която в началото на XVIII в. управлява страната, докато се грижи за своята господарка и приятелка. 

Пристига обаче нова прислужница (Ема Стоун), която бързо се превръща в не по-малко амбициозна фаворитка на кралицата...

Наградата за най-добър актьор беше присъдена на Уилям Дефо за превъплъщението му в художника Винсент ван Гог в биографичния филм At Eternity's Gate (Пред портите на вечността) на Джулиан Шнабъл.

Французинът Жак Одиар спечели "Сребърен лъв" за режисура с филма си The Sisters Brothers (букв.: Братята Сестри), копродукция между Франция, Белгия, Румъния и Испания. В заглавните роли - Илай и Чарли Систърс - са Джон С. Райли и Хоакин Финикс.

Участват още известни имена като Джейк Джиленхол, Риц Ахмед, Рутгер Хауер. Действието се развива през 1851-ва, а сюжетът, по едноименния роман от Патрик Дюит, е изпъстрен с комедийни елементи.

Братята Джоел и Итън Коен спечелиха приза за сценарий с уестърна си The Ballad of Buster Scruggs - минисериал от шест различни истории за пограничните райони, отново за платформата "Нетфликс". Тим Блейк Нелсън ("О, братко, къде си?") играе заглавната роля, на Бъстър Скръгс, а в актьорския състав са още: Джеймс Франко, Лиъм Нийсън, Брендан Глийсън, Том Уейтс.

Специалната награда на журито бе присъдена на Дженифър Кент (Австралия) за филма й The Nightingale (Славеят), ситуиран през 1825 г., когато млада жена (Ашлин Франсиози, популярна като Лиана Старк от сериала "Игра на тронове") тръгва да си отмъщава на героя на Сам Клафлин. Неин съюзник става следотърсач абориген, игран от Бейкали Ганамбар, за когото бе наградата "Марчело Мастрояни" за най-добър млад актьор.