От МОН лансират план за действие за превенция на агресията и засилване на сигурността в училищата, съдържащ 22 ключови точки

22 конкретни мерки съдържа междуинституционалният план за действие за превенция на агресията и засилване на сигурността в училищата, представен днес от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков. 

Половината от тези мерки трябва да бъдат изпълнени още до края на тази календарна година. Други са средносрочни с хоризонт до края на 2018 г., има и постоянни. Самият план може да бъде намерен на сайта на МОН.

Документът предвижда до края на юни 2017 г. да бъде изготвен проект за изменение и допълнение на наредбата на МЗ за здравните кабинети в училищата. В него ще бъдат предвидени варианти за осигуряване на медицинско обслужване във всяко училище. Там, където няма медицински лица, това ще става чрез спешната помощ или чрез близки до училищата и детските градини лечебни заведения.

Виж още: 1/4 от българите са били свидетели на агресия между деца

До края на май 2017 г. ще бъде създадена система за взаимодействие между учителите и личните лекари на техните ученици. В същия срок педагогическите специалисти в детските градини и училищата ще преминат през инструктаж за задължително консултиране и координация на действията с медицинско лице в случай на инцидент. По тези задачи ще работят заедно Регионалните управления на образованието, Регионалните здравни инспекции и директорите на училищата.

Учители и ученици ще получат практически насоки за действията в случай на инцидент, насилие или при друга критична ситуация. На детските градини и училищата ще бъде предоставена информация за доставчици на социални услуги за деца, които при нужда могат да бъдат използвани. Ще бъдат популяризирани също добри практики за работа с родители, които отказват да сътрудничат на училището.

На видно място във всяко училище ще бъдат поставени плакати, които популяризират националната телефонна линия за деца 116 111. В различните форми на превенцията срещу насилието учителите ще могат да включват по-големите ученици. На принципа "връстници обучават връстници" пък децата ще разясняват на съучениците си правата им на закрила срещу насилие. Предвидени са ролеви игри и беседи, както и открити уроци с участието на родителите.

Виж още: На какво се дължи агресията у децата?

Новата учебна година ще започне с преработен държавен образователен стандарт за приобщаващото образование. В него ще бъдат включени правила за координация при превенция на агресията и за работа с родителите, ще се облекчи административната тежест за учителите.

До края на 2018 г. трябва да бъдат осигурени необходимите средства за медицинско обслужване на всяко училище. За всяко дете, независимо от големината на училището, ще бъде осигурен и достъп до психолог или педагогически съветник. На областно ниво ще има определени психолози, които да работят по превенция на насилието.

Учителите ще преминат обучения по оказване на първа помощ на ученици, както и за работа с деца, които имат емоционални и поведенчески проблеми. Те ще бъдат обучени как да се борят и с агресията и кибертормоза. В тази битка ще бъдат привлечени и обществените съвети на училищата. Ще бъдат увеличени и заниманията по интереси на децата.

В плана е предвидено провеждане на дълбочинно изследване на законодателството, на връзките между семейството, училището и социалните служби. Проучването ще бъде проведено съвместно с омбудсмана, ДАЗД, Министерството на труда и социалната политика, МОН, АСП и УНИЦЕФ.

Виж още: Милиони сирийски деца живеят в "токсичен стрес" от войната

В борбата срещу насилието между децата и учениците ще бъдат привлечени и медиите. На тях и на Съвета за електронни медии се разчита за популяризиране на детските права, както и на добрия опит за справяне с агресията.

Планът допълва съществуващия Механизъм за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище, като набляга на предотвратяването на агресията и насилието в училище. Той е разработен съвместно от множество институции. Освен експерти от МОН в подготовката на мерките участваха представители на омбудсмана на републиката, Министерството на здравеопазването (МЗ), Министерството на вътрешните работи (МВР), Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), Изпълнителна агенция "Социално подпомагане" (АСП), Националното сдружение на общините в Република България и други.