Най-малко 3 млн. сирийски деца не познават друг свят освен войната, преживявайки по този начин "токсичен стрес", който е опустошил целия им емоционален свят

Милиони сирийски деца живеят в състояние на "токсичен стрес", изложени на ужасите на войната от дълго време, предупреди организацията "Спасете децата".

Те публикуват нов доклад, озаглавен "Невидими рани", който разкрива "ужасяваща психическа криза сред децата в сирийския капан".

Тежките последствия върху цяло поколение деца скоро може да станат необратими, необходимо е да им се помогне веднага, добавят от организацията, цитирана от Би Би Си и БНР.

Стресът от войната е довел до увеличаване на симптоми като нощно напикаване, самонараняване, опити за самоубийство, агресия сред много деца, според доклада. Изводите в него са направени на база стотици интервюта в Сирия.

Документът е изготвен в резултат на най-голямото проучване на организацията на психическото здраве и благосъстоянието на сирийските деца по време на войната, която започна през 2011 година и причини смъртта на повече от 300 хил. души.

От "Спасете децата" са говорили с повече от 450 души в 7 от 14-те сирийски провинции, включително деца от различни възрасти, родители, социални работници, хуманитарни работници, учители.

Виж още: Синдром на човешкото опустошение

Ето част от изводите в доклада:

- Почти всички деца и 84% от възрастните са съгласни, че бомбардировките и стрелбата са причина номер 1 за психологическия стрес сред децата.

- 2/3 от децата са загубили любим човек и/или домът им е бил бомбардиран или обстрелван, или са били ранени в резултат на войната (някои повече от веднъж).

- 71% от интервюираните казват, че децата страдат много повече от нощно напикаване и неволно изпускане - симптоми на токсичен стрес и посттравматично разстройство.

- 48% от възрастните казват, че са видели деца, които са загубили способността си да говорят или са развили говорни затруднения, откакто войната е започнала.

- Близо половината интервюирани казват, че децата "често или постоянно изпитват мъка или са изключителна тъга".

Според данните от доклада около 2,3 млн. деца са успели да избягат от Сирия и най-малко 3 млн. деца не познават друго, освен война. 

Токсичният стрес може да наруши функционирането на мозъка и на други органи и да увеличи риска от зависимости и умствени проблеми в зряла възраст, казва Александра Чен, специалист по защита на децата и психично здраве в Харвардския университет.

"След шест години война ние сме в повратна точка, след която влиянието върху формиращите детското развитие години може да бъдат толкова големи, че пораженията да са постоянни и необратими", коментира д-р Марсиа Брофи, главен съветник по психологическо детско здраве в "Спасете децата" и добавя, че рискът да имаме унищожено поколение, погубено от травмите и изключително големия стрес, никога не е бил по-голям.

Източник: Би Би Си, БНР